Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora pouzdan partner u sprovođenju Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region

Objavljeno: 04.10.2018. 20:28 Autor: KEI
U Podgorici je održan osmi sastanak Upravnog odbora za Strategiju Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Dvodnevni sastanak organizovan je u okviru crnogorskog predsjedavanja EUSAIR-om, a predsjedavale su mu generalna direktorica za EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EUSAIR nacionalna kordinatorka, Jelena Burzan i zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za evropske integracije, Ivana Glišević Đurović.

Na sastanku je predstavljen Program i prioriteti predsjedavanja EUSAIR-om, definisane su predstojeće obaveze i aktivnosti i dogovoreni naredni koraci u vezi sa utvrđivanjem makro-regionalnih prioriteta koji će biti od značaja za narednu Finansijsku perspektivu (2021 – 2027).

Generalna direktorica za EU u Ministarstvu vanjskih poslova Jelena Burzan je podsjetila da je Crna Gora prva zemlja koja predsjedava EUSAIR-om, a nije članica EU. „To je od velike važnosti, kako za Crnu Goru, tako i za region, imajući u vidu da EUSAIR služi kao jedan od mehanizama koji pomažu u procesu pristupanja EU“, ocijenila je Burzan. Ona je istakla da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u svim budućim aktivnostima EUSAIR-a i na taj način doprinositi sprovođenju Strategije.

KEI

Zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za evropske integracije i EUSAIR nacionalna koordinatorka za EU fondove, Ivana Glišević Đurović podsjetila je da je od usvajanja EUSAIR-a prošlo nešto više od 4 godine, te da se nalazimo na polovini puta kada je riječ o sprovođenju ove Strategije. „Tokom crnogorskog predsjedavanja EUSAIR-om, a zajedno sa ostalim nacionalnim koordinatorima zemalja članica, uložićemo sve napore kako bi prioriteti od značaja za Jadransko-jonsku makro-regiju bili uključeni u legislativu i programska dokumenta za narednu Finansijsku perspektivu EU 2021 -2027“ naglasila je Glišević Đurović.

Strategija Evropske unije za Jadransko-jonski region je usmjerena na smanjenje ekonomskog i društvenog dispariteta u Jadransko-jonskoj makro-regiji, uz promovisanje turizma i održivog ekonomskog rasta, unapređenje regionalne saradnje i konkurentnosti, uz očuvanje životne sredine i primorsko-priobalnog ekosistema. EUSAIR pruža mogućnost za jačanje regionalnih odnosa i pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana, koje učestvuju u sprovođenje EUSAIR-a, u procesu evropske integracije.

Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici osam zemalja članica koje sprovode EUSAIR – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PRISTUPANJU EVROPSKOJ UNIJI/GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE
MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?