Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svečanije nego ikada, na Cetinju proslavljen Dan Vojske

Objavljeno: 05.10.2018. 20:57 Autor: mod
Danas je, prvi put na Cetinju i svečanije nego ikada, proslavljen Dan Vojske Crne Gore.

Svečanost je organizovana na simboličnom mjestu, na Trgu kralja Nikole, uz prisustvo najviših zvanica iz državnog vrha, na čelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine, Ivanom Brajovićem, premijerom Duškom Markovićem i članovima Vlade. Na bini pored dvorca kralja Nikole, bili su i domaćini svečanosti, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na čelu sa ministrom, mr Predragom Boškovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom, Dragutinom Dakićem. Potom, predstavnici diplomatskog kora, načelnici generalštabova zemalja članica Američko-Jadranske povelje, dok su pripadnici Vojske Crne Gore bili na trgu, u stroju sa novim vojnicima koji su danas položili zakletvu, pred brojnim građanima Cetinja i ostalih dijelova Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je ocijenio da je Vojska Crne Gore jedna od temeljnih institucija naše savremene države, podsjećajući da već drugu godinu slavi svoj Dan kao sastavni dio snaga NATO, najvećeg vojno-političkog saveza u istoriji čovječanstva. On je kazao da je upravo dobro osposobljena, efikasna, interoperabilna VCG bila snažan pokretač zemlje do ostvarenja prvog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u Alijansi. 

“U modernoj crnogorskoj vojsci sjedinjena je naša slobodarska tradicija i naša euroatlantska stvarnost”, kazao je predsjednik Đukanović. “U njenoj sadašnjoj ulozi jasno se prepoznaju vizija i stremljenja moderne Crne Gore, snažno utemeljeni u našoj velikoj istoriji i herojskim podvizima mnogih generacija. Te ideje su bile i ostale zajedničke: sloboda, nezavisnost i odbrana mira i nacionalnog i državnog dostojanstva”, zaključio je Đukanović. 

Čestitajući pripadnicima Vojske Crne Gore njihov praznik, on im je kazao da su odabrali jedan od najčasnijih poziva, koji je u Crnoj Gori uvijek bio na posebnoj cijeni, a da je vojničko zanimanje dostupno samo najboljima, najspremnijima, i najodanijima svojoj državi Crnoj Gori.
Ministar Bošković poručio je vojnicima da vjerno služe zakletvi, kao zavjetu predaka i amanet potomcima. “Sa ovog mjesta branjene su naše davne i pradavne želje, uzdizane nade, pa neka i danas i ubuduće vojnička čast bude vaše vrhovno načelo. Služite časno, da crnogorski vojnik bude pojam u jedinstvu i odanosti”, kazao je ministar. 

On je podsjetio da je cijela istorija Crne Gore jedna duga junačka saga o žrtvovanju za otadžbinu, što je predstavljalo najuzvišeniji čin i dužnost, životni poziv, pitanje časti, pa čak i životni smisao. “Na takvim osnovama uzdigla se i izgradila svijest o slobodi, o državi i njenim simbolima. ‘Borba neprestana’ bila je esencija crnogorskog opstajanja i trajanja”, poručio je Bošković. On je kazao da je patriotizam više od ljubavi prema domovini, a da je dužnost odazvati joj se kada to od nas zahtijeva, bez obzira na žrtve koje prinosimo.

Bošković je naglasio da se na ovoj teritoriji, od Tuđemila 1042. godine, do slavnih bitaka Drugog svjetskog rata smijenilo mnogo hrabrih generacija koje su život davale za odbranu svojih ognjišta. 
 
“Slavno stojte na stopama onih pred kojima su tuđinski barjaci uzmicali, a u čast kojih se prva dizala zastava crnogorska”, poručio je ministar Bošković pripadnicima Vojske Crne Gore povodom njihovog praznika. 
 
General Dakić je kazao da je Vojska uvijek spremna da brani tradiciju i nezavisnost Crne Gore, a da je današnja svečanost najbolji dokaz da je očuvano zavještanje generacjja onih koji su vojevali vjekovne pobjede u ratovima i bitkama. 

“Budite svjesni da vojnik nije onaj ko obuče uniformu, već onaj ko je poštuje, a da ćete konstantno morati da dokazujete profesionalnost i privrženost pozivu koji ste odabrali”, poručio je general Dakić. On je istakao da je Vojska Crne Gore uvijek bila i da će biti u službi građana, naglašavajući da su modernizacija i unapređenje njenih sposobnosti primarni cilj kako bi se išlo ukorak sa savremenim tehnologijama u domenu odbrane. 
 
General je posebno pozdravio pripadnike VCG koji praznik proslavljaju daleko od svojih domova, u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, dok je novim vojnicima poručio da se od njih očekuje da budu dostojni stroja u čije redove stupaju.

Tokom proslave, četvoro kadeta koji su završili vojne akademije u inostranstvu unaprijeđeni su u čin potporučnika, 36 pripadnika Vojske Crne Gore koji su uspješno završili osnovni podoficirski kurs, proizvedeni su u podoficirske činove, dok je novih 59 vojnika po ugovoru položilo zakletvu. 

Vojska Crne Gore je u Njegoševoj ulici imala izložbu vojnog naoružanja i opreme, a Ministarstvo odbrane svoj pult sa promotivnim materijalom, od časopisa Partner, do CD-ova sa filmom o našim vojnicima u Avganistanu. Građani i posjetioci Cetinja danas su mogli da probaju pravi vojnički pasulj, a posebna atrakcija bila su tri helikoptera Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, jedan Bell 412, i dvije gazele koji su sletjeli na plato kod Studentskog doma, a potom i nadletjeli trg dva puta.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?