Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Hrapović zvanično pustio u rad savremeni skener u OB Nikšić

Objavljeno: 05.10.2018. 21:07 Autor: Ministarstvo zdravlja
Stanovnici Nikšića, Šavnika i Plužina, nabavkom novog multislajsnog skenera, CT dijagnostiku, zbog koje su se ranije upućivali u Klinički centar Crne Gore, mogu da obave u Opštoj bolnici Nikšić.
Na svečanosti upriličenoj povodom zvaničnog puštanja u rad savremenog skenera u nikšićkoj bolnici, ministar zdravlja dr Kenan Hrapović naveo je da aparat vrijedan 330 hiljada eura i da su sredstva opredijeljena iz kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.
- Pored nikšićke, novi skener dobiće i opšte bolnice Berane i Bijelo Polje i Specijalna bolnica Risan. Riječ je o aparatu najnovije generacije koji ima izuzetne karakteristike. Stari aparat, koji u Bolnici Nikšić već izvjesno vrijeme nije bio u funkciji, bio je četvoroslajsni, a novi je osamdesetslajsni, što znači da će rezolucija i kvalitet snimaka biti vrhunski, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat. Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela i ono što je novo u odnosu na stari je mogućnost snimanja krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura, kazao je ministar Hrapović.
Nabavkom medicinske opreme, prema riječima ministra Hrapovića, Ministarstvo zdravlja, spovodeći politiku Vlade Crne Gore, realizuje jedan od programskih ciljeva a to je obezbjeđivanje uslova u zdravstvenim ustanovama za pružanje zdravstvene zaštite građanima u mjestu boravka.
- U kontinutetu radimo i na jačanju kadrovskih kapaciteta u bolnicama i domovima zdravlja na teritoriji cijele Crne Gore i na taj način širimo mrežu zdravstvene zaštite i samim tim rasterećujemo Klinički centar. U tom smislu, kroz saradnju Kliničkog centra Crne Gore i Opšte bolnice Nikšić u oblasti gastroenterologije, specijalisti gastroenetrologije iz KCCG počeli su da obavljaju sve složene procedure iz ove oblasti u nikšićkoj bolnici. I na ovaj način obezbijedili smo stanovnicima Nikšića, Šavnika i Plužina da u svom gradu dobiju ovako sofisticirane zdravstvene usluge.
Direktor Opšte bolnice Nikšić dr Ilija Ašanin istakao je da aparat najnovije tehnologije omogućava radiolozima da obavljaju najsloženije dijagnostičke procedure, čime se otvaraju mogućnosti da se i u terapeutskom dijelu proširi opseg usluga. On je naveo da u radiološkoj službi radi pet radioloda i da su dva ljekara na specijalizaciji iz te oblasti.
Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je nabavka ovako savremenog i vrijednog aparata potvrda da Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.
- Drago nam je što je Nikšić dobio ovako savremeni aparat i nadamo da će se nastaviti sa unapređenjem tehnoloških kapaciiteta nikšićkih zdravstvenih ustanova, naglasio je Grbović.

VIDEO: Puštanje u rad novog savremenog CT skener aparata u Opštoj bolnici Nikšić - KADROVI
VIDEO: Izjava ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića
VIDEO: Izjava predsjednika opštine Nikšić Veselina Grbovića
VIDEO: Izjava direktora Opšte bolnice Nikšić dr Ilije Ašanina

Ministarstvo zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?