Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u službenoj posjeti Saveznom ministarstvu za obrazovanje, nauku i istraživanje Republike Austrije u cilju podrške SEEIIST projektu

Objavljeno: 07.10.2018. 01:14 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, boravila je danas u zvaničnoj posjeti Republici Austriji, tokom koje se susrela sa ministrom Saveznog ministarstva za obrazovanje, nauku i istraživanje, dr. Hainz Fassmanom i posjetila renomirani istraživački centar MedAustron, jedan od četiri evropska centra u kojem se primjenjuje terapija jonima.
Ministarstvo nauke
Ministarka Damjanović ukazala je na značaj dosadašnje naučno-tehnološke saradnje, posebno ističući kvalitet bilateralnih projekata, koji obuhvataju širok spektar naučno-istraživačkih oblasti. Ministarka je fokus stavila na projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, predstavljajući trenutni status projekta, tekuće aktivnosti na Pripremnoj fazi, te značaj podrške Republike Austrije u daljoj realizaciji projekta.

Ministar Fassman se saglasio da je istraživačka infrastruktura veoma značajna za budući razvoj Regiona. Zbog potencijalne saradnje u oblasti jačanja kapaciteta sa MedAustronom, kao i brojnih mogućnosti saradnje u oblasti istraživanja i inovacija, posebno sa institucijama poput Austrijske agencije za unapređenje istraživanja (FFG) i Centrom kompetentnosti za izvrsnost u tehnologijama (COMET), ministar je predložio zajednički seminar, tokom kojeg bi se u direktnom dijalogu moglo doći do konkretnih prijedloga modaliteta saradnje u ovoj oblasti.

Nakon sastanka ministara, uslijedila je posjeta MedAustronu, jednom od četiri centra za terapiju jonima u Evropi. Direktor MedAustrona, g-din Alfred Zens, održao je kratku prezentaciju razvoja projekta MedAustrona, koji je počeo da primjenjuje jonsku terapiju 2016. godine.

G-din Zens je potvrdio zainteresovanost MedAustrona za podršku u pružanju obuka mladim istraživačima iz Regiona, a u kontekstu predstojećih projekata u okviru različitih programa za nauku i istraživanja.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?