Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Novi ciklus obuke farmera na temu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka: U ponedjeljak radionica na Žabljaku

Objavljeno: 08.10.2018. 01:01 Autor: mprr

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće seriju obuka za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, u cilju podizanja svijesti o važnosti unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima.

Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede realizovaće niz edukativnih radionica po opštinama, na kojima će govoriti o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka koje farmeri predaju mljekarama ili ga sami prerađuju.   

Higijenski kvalitet mlijeka odnosi se na broj bakterija u mlijeku, što je pokazatelj higijene na farmi,  higijene prilikom muže, i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, kao i broj somatskih ćelija koje su pokazatelj  zdravstvenog stanja muznog grla. Cilj je da svi poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori mlijeko koje proizvode unaprijede u skladu sa propisanim standardima, kako bi bili konkuretniji i imali siguran plasman, a samim tim  i ostvarivali veće prihode.

U ponedjeljak, 08. oktobra, obuka će biti održana za farmere sa područja opštine Žabljak, u sali Opštine, sa početkom u 11,00h.

U četvrtak, 11. oktobra, obuka će biti održana i za farmere na području Ulcinja, u sali mjesne zajednice Vladimir, sa početkom u 10,00h.

Program obuka realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU. Prema crnogorskom zakonodavstvu broj somatskih ćelija u sirovom mlijeku mora biti manji od 400.000 u mililitru mlijeka i ta granica je usaglašena sa onom u EU, dok će se broj bakterija postepeno smanjivati. Trenutno dozvoljena granica za broj bakterija je 1.000.000 dok će od 01. januara 2019. godine taj broj biti 600.000 bakterija u mililitru mlijeka.

Informacije o obukama u ostalim opštinama biće objavljivane pravovrmeno na sajtu Ministarstva. Pozivamo sve proizvođače mlijeka da prisustvuju obukama, kao i predstavnike medija da isprate ove aktivnosti.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?