Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konkretnija saradnja između Crne Gore i NR Kine u oblasti kulture

Objavljeno: 08.10.2018. 19:35 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, primio je danas na Cetinju ambasadora NR Kine, Liu Jina.

Ministar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i NR Kine u mnogim sferama, ali je istakao da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti kulture. Ministar Bogdanović je posebno istakao saradnju od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, nakon čega je uslijedilo niz značajnih susreta i aktivnosti koje su rezulitrale usaglašavanjem Izvršnog programa o kulturnij saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministartsva kulture NR Kine do 2020. godine, čije se usvajanje uskoro očekuje. Ministar Bogdanović je istakao značaj podrške dvije države razmjeni umjetnika i stručnjaka u kulturi, predstavio prioritete kulturne politike za naredni period, te uputio poziv kineskoj strani za ulaganja u kulturu Crne Gore, ističući značaj aktivnosti za dodatno unapređenje odnosa u oblasti kulture.

Ambasador Jin je izrazio zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa ministrom kulture. Naglasio je da obje države imaju jako dugu tradiciju i bogatu kulturu, te da njihovi narodi mogu naučiti mnogo jedni od drugih. On je iskazao zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje vlada dvije države, ali je iznio i očekivanja da se ta saradnja dodatno učrvsti kroz saradnju gradova, saradnju umjetnika i saradnju institucija iz oblasti kulture. Ambasador Jin je posebno istakao da Platforma 16+1 koja predstavlja inicijativu za saradnju Kine i država Centralne i Jugoistočne Evrope, čini dobru osnovu koja može poslužiti za dostizanje tog cilja, te da se najkreativnija rješenja dešavaju kada se ukrste multilateralni i bilateralni mehanizmi saradnje. 

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog zajedničkih ideja u pogledu jačanja bilateralne saradnje u oblasti kulture, što bi u narednom periodu trebalo da rezultira sastankom na bilateralnom ili multilateralnom nivou, na kome će biti preuzete dodatne obaveze u pogledu jačanja saradnje.

MKU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?