Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Pribilović sa evropskom komesarkom Marijom Gabriel: Postignut napredak, puna podrška EK za digitalizaciju javnih usluga

Objavljeno: 08.10.2018. 21:00 Autor: MJU

gov.me  gov.me

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, razgovarala je danas sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo, Marijom Gabriel, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak, ali da je u narednom periodu neophodno raditi na konkretnim projektnim inicijativama, naročito imajući i vidu regionalne okvire, ali i podršku koju pruža Evropska komisija.

Komesarka Gabriel je čestitala ministarki Pribilović na postignutim rezultatima u oblasti reforme javne uprave, te započetim procesima u oblasti digitalizacije javnih usluga. Ona je čestitala Crnoj Gori što je prva država Zapadnog Balkana koja je pristupila programu ISA2, te istakla benefite koje javna uprava i građani imaju od ovog programa. Komesarka je naglasila da modernizacija javne uprave ide ruku pod ruku sa digitalizacijom, kao i da građani očekuju da uprava bude otvorena, transparentna, dostupna građanima. „Od ključne je važnosti da mijenjamo svijest službenika i tradicionalne procese rada i da ih usmjeravamo na razvoj novih tehnologija i digitalizaciju javnih servisa“, kazala je Gabriel.

Ona je obećala punu podršku Evropske komisije Crnoj Gori u pravcu digitalizacije javnih servisa, edukacije zaposlenih i daljeg razvoja eUprave, te istakla važnost korišćenja pretpristupnih i prekograničnih programa, a naročito u kontekstu regionalne saradnje. U tom smislu komesarka je naglasila važnost kontinuiteta dijaloga i saradnje u okviru Digitale agende WB6.

Ministarka Pribilović je istakla da je Vlada Crne Gore posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave. U tom smislu, istakla je Pribilović, digitalizacija predstavlja veoma značajan segment reforme javne uprave. Ona je kazala da je Crna Gora u prethodnom periodu razvila 483 servisa na portalu eUprave. U tom smislu, naglasila je Pribilović, nova zakonska rješenja u oblasti eUprave, koja su pripremi urediće pitanje interoperabilnost svih informacionih usluga na nivou javne uprave, što će se, svakako, odraziti i na kvalitet usluga za građane. Takođe, Ministarstvo javne uprave pokrenulo je inicijativu za uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta kojim će korisnicima (građanima, privredi) omogućiti siguran i jednostavan pristup uslugama koje se pružaju elektronskim putem. „Cilj nam je da usvajamo zakonska i praktična rješenja koja olakšavaju olakšaju život našim građanima, privredi, ali i ubrzavaju rad naše administracije“ – kazala je Pribilović.

Ministarka Pribilović je istakla da smo na nivou uprave i regiona posvećeni promociji programa Evropske komisije, prije svega, ISA2.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim inicijativama za jačanje saradnje za Evropskom komisijom, sprovođenje Digitalne agende za Zapadni Balkan, unapređenje sajber bezbjednosti i drugim temama koje utiču na unapređenje usluga koje javna uprava pruža građanima i privredi.

Video: Sastanak ministarke Suzane Pribilović sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabriel

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?