Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODN 2018: Kviz „Zašto su mjerenja važna?“

Objavljeno: 09.10.2018. 17:08 Autor: Ministarstvo nauke
Zavod za metrologiju, u okviru festivala „Otvoreni dani nauke 2018.“, organizuje kviz znanja namjenjen učenicima šestih razreda osnovnih škola, 10. oktobra 2018, u 15 časova, u prostorijama osnovne škole „21. maj“ u Podgorici.

U kvizu učestvuje 27 učenika iz devet osnovnih škola: „Maksim Gorki”, „21. maj”, „Štampar Makarije”, „Vlado Milić”, „Savo Pejanović”, „Sutjeska” i “Vladimir Nazor” iz Podgorice, kao i učenici osnovnih škola „Orjenski bataljon” iz Bijele i „Braća Labudović” iz Nikšića.

Realizaciju kviza podržalo je Ministarstvo nauke i takmičare najbolje tri ekipe očekuju vrijedne nagrade: bicikla, tablet računari, bežične slušalice.

Osnovni cilj organizovanja kviza jeste da se učenicima osnovnih škola približe znanja iz matematike i prirode, kao i da se učestvovanjem u kvizu, učenici dodatno afirmišu i imaju priliku da prošire znanja iz tih oblasti. Osim toga, dio pitanja u okviru kviza odnosiće se i na metrologiju, tačnije skrenuće se pažnja na to koliko su mjerenja zastupljena u svakodnevnom životu.

Metrologija, kao nauka o tačnim i preciznim mjerenjima, upravo koristi i obuvata definisanje osnovnih mjernih jedinica (kilogram, metar, sekunda, amper, kelvin, kandela i mol) koje se uče u osnovnoj školi. Jedan od razloga za organizovanje navednog kviza je i aktuelna kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom, do sada, najveće promjene Međunarodnog sistema jedinica (SI), koja se očekuje u novembru 2018. Nakon revizije, Međunarodni sistem jedinica (SI) biće zasnivan na definicijama povezanim sa zakonima fizike, umjesto na fizičkim artefaktima. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Preostale tri osnovne jedinice – metar, sekunda i kandela, već su definisane na osnovu konstanti i neće mijenjati svoje definicije.

S obzirom na veliku promjenu u Međunarodnom sistemu jedinica, organizovanje kviza za učenike osnovnih škola, još je jedna u nizu aktivnosti usmjerenih ka podizanju znanja o sistemu jedinica, ali i upoznavanja sa predstojećim promjenama u oblasti nauke.

Organizovanjem kviza pod nazivom „Zašto su mjerenja važna?“, Zavod za metrologiju želi i da pospješi saradnju sa javnim školskim ustanovama, promocijom nauke na djeci pristupačan i zanimljiv način. Podsjećamo i da je Zavod za metrologiju, tokom maja 2018. posjetilo 950 učenika iz 15 osnovnih i šest srednjih škola iz čitave Crne Gore, u sklopu manifestacije pod nazivom „Otvoreni dani”.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?