Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Zajednički rad na unaprijeđenju medijske scene ključne aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore

Objavljeno: 10.10.2018. 17:51 Autor: MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas na drugom danu Međunarodne konferencije o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koje organizuje Misija OEBS-a.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Oblast slobode medija u Crnoj Gori koncipirana je shodno strateškim ciljevima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i važnim mehanizmima institucionalnog unaprijeđenja i medijske održivosti. Zaštita slobode medija u Crnoj Gori ogleda se i u konceptu nezavisne regulacije i samoregulacije medijske industrije. Međutim, medijska oblast je oblast koja se mijenja ubrzano zbog tehnološkog napretka, te u tom kontekstu Vlada kontinuiranio radi na unaprijeđenju zakonodavstva u skladu sa najvišim evropskim standardima.”

“U tom duhu Vlada je pripremila nacrte dva medijska zakona – Zakona o medijima i Izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore – koji su usaglašeni sa članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, praksom Evropskog suda za ljudska prava, Preporukama Savjeta Evrope iz konkretnih oblasti, ocjenama iz redovnih godišnjih Izvještaja o napretku Crne Gore, te nedavnim preporukama iz Analize medijskog sektora koju je uradio Savjet Evrope,” dodao je Ministar.

On je podsjetio i na ključne izmjene i nove institute koje predviđaju novi zakonski tekstovi koje je izradilo Ministarstvo kulture i istakao da su na njima radili predstavnici državnih institucija, medijske zajednice, nevladinih organizacija i medijski eksperti.

“Ipak, ubrzane promjene u oblasti medija donijele su brojne izazove koji traže više od zakonsko-administrativnih rješenja i zahtjevaju senzibilniji uvid u promjene ne samo tehničkih standarda već i u estetske i etičke kvalitete medijskih sadržaja. Sloboda govora, koju ne prati uvjek i odgovornost za izgovorenu riječ, paralelno sa sve češćim odbijanjem centara moći za saradnjom sa medijima, stvorili su prošireno polje animoziteta između medija i raznih interesnih grupa, ali nerijetko i pojačane animozitete između samih medija. Takvi odnosi posebno utiču na pad kriterijuma profesionalizma i objektivnosti u novinarskoj profesiji. Pored toga, progresiju komercijalizacije medijskih sadržaja prati regresija anlitičkih, istraživačkih i edukativnih, što se umnogome odrazilo i na nivo stručne osposobljenosti i erudicije novinara, pa se nerijetko dešava da novinar ima ulogu pukog prezentera informacija, u kojoj je sve manje autorske prepoznatljivosti i inventivnosti. Zbog svega toga, obaveza je svih državnih resora, u čijem su nadleštvu mediji, da stvore uslove za reafirmaciju novinarskog autorstva i obezbjeđivanje slobodnog rada novinara,” naglasio je ministar Bogdanović.

“Zajednički rad relevantnih međunarodnih institucija, javnog i civilnog sektora i medija na konstantnom jačanju i unaprijeđenju medijske scene, jesu ključne aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore,” zaključio je Ministar.

Pokrenite
Obraćanje ministra kulture Aleksandra Bogdanovića

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?