Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Guverner CEB-a Venzel posjetio korisnike RHP-a na Koniku u Glavnom gradu Podgorici

Objavljeno: 03.10.2018. 22:00 Autor: mrss

Dana 3.oktobra Guverner CEB-a Rolf Venzel i državna sekretarka Ministarstva rada i socijalnog staranja Vukica Jelić, su zajedno sa Nacionalnom koordinatorkom RHP-a Budimirkom Đukanović i predstavnicima Glavnog grada Podgorice, posjetili korisničke porodice koje su se nedavno preselile u svoje nove stanove na Koniku. Tom prilikom su čuli od nekoliko porodica koliko su se njihovi životi promijenili na bolje, jer su mogli da se presele u svoje nove domove.

Nakon sastanka sa porodicama, guverner Venzel je rekao: "CEB, jedina razvojna banka u Evropi sa isključivo društvenim mandatom, ponosna je što je partner RHP-a, programa visoke socijalne vrijednosti i značajnog regionalnog uticaja. Zahvaljujući neumornim naporima svih učesnika RHP-a, više od 750 ugroženih pojedinaca do sada je riješilo trajni smeštaj u Crnoj Gori, a do kraja 2021. godine biće smješteno još 1 300 osoba. Ovo je pohvalno postignuće i kapital za budućnost ove zemlje. "

Niz dodatnih mjera koje preduzimaju Vlada Crne Gore i Glavni grad Podgorica, kao što je pružanje zdravstvenog osiguranja, organizovanje školskog autobusa za svu djecu u različitim školama u gradu i obuke za odrasle, dodatno će doprinijeti poboljšanju životnog standarda, pristup prihodima i integraciju korisnika u lokalnu zajednicu.

Konik je bio jedan od najvecih kampova na zapadnom Balkanu, koji je ugostio interno raseljena lica, uglavnom iz romskih zajednica. Brojne ranjive porodice bile su smještene u šatorima, kontejnerima za transport i drvenim barakama u teškim okolnostima. U 2012. godini, kamp se zapalio, ostavljajući oko 800 ljudi privremeno bez skloništa.

Danas, zahvaljujući podršci RHP-a, 120 porodica preselilo se u nove stanove u novim stambenim zgradama. Zbog značajne uštede, dodatni stanovi se finansiraju kroz RHP i sada su u izgradnji, tako da će uskoro dobiti krov nad glavom 51 porodica. Stambene jedinice (ukupno 171) koje se finansiraju kroz RHP na Koniku, dopunjuju prethodnu pomoć koju je finansirala Evropska unija.

Konkretno, ovi projekti će omogućiti definitivno zatvaranje kampa Konik.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?