Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODN 2018: Na Fakultetu političkih nauka održana panel diskusija o Evropskom društvenom istraživanju

Objavljeno: 10.10.2018. 21:19 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke  

Ministarstvo nauke Crne Gore pokrenulo je zvaničnu proceduru pridruživanja u članstvo u najobuhvatnijoj međunarodnoj komparativnoj istraživačkoj infrastrukturi za proučavanje društvenih pojava u Evropi, Evropskom društvenom istraživanju Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (ESS ERIC). Tim povodom, danas je na Fakultetu političkih nauka održana panel diskusija, koju je moderirala nacionalna koordinatorka ESS istraživanja, prof. dr Olivera Komar.

ESS je multinacionalno istraživanje koje se sprovodi širom Evrope od 2001. godine. Istraživanje mjeri stavove, uvjerenja i obrasce ponašanja različitih populacija u više od trideset zemalja svake dvije godine. Stručni međunarodni tim propisuje metodologiju i usvaja upitnik, dok je nacionalni tim zadužen za uzorkovanje, prikupljanje podataka i njihovu provjeru.

Podaci Evropskog društvenog istraživanja su važni i korisni za uporedno izučavanje društvenih fenomena, kao što su, povjerenje u institucije, odgovor građana na relevantne i aktuelne ekonomske probleme, odnos prema demokratiji, ideološke pozicije i slično.

Profesorica sa Fakulteta političkih nauka, dr Olivera Komar, kazala je da je plan da se napravi istraživački tim FPN, pozove istraživačka zajednica da se pridruži istraživanju, uspostavi saradnja sa Zavodom za statistiku kako bi se napravio kvalitetan uzorak, te uključe svi zainteresovani studenti, a koji bi mogli raditi kao anketari i dati svoj doprinos istraživanju.

Kada je u pitanju aktivnost istraživača u društvenim naukama, Komar je ocijenila da fali kadra, pristup naučnim časopisima i bazama, te ozbiljna metodologija, ali da će pristupanje Evropskom društvenom istraživanju upravo omogućiti da istraživači imaju kvalitetne podatke, dobre obuke, osnovu za magistarske i doktorske radove koje treba da se baziraju na ozbiljnim istraživanjima, te da je pristupanje svojevrstan doprinos istraživačkoj kulturi u Crnoj Gori.

Pristupanje ESS-u je od izuzetne važnosti za sam proces evropskih integracija, jer je uključivanje u EU naučne infrastrukture jedan od kjučnih segmenata Evropskog istraživačkog prostora (ERA). Na ovaj način, naša zemlja će postati predmet interesovanja istraživača iz Evrope pod okriljem najuglednijeg evropskog naučnog projekta iz oblasti društvenih nauka, sa najrigoroznijim metodološkim standardima i preko 130.000 registrovanih korisnika.

Pristupom ESS svi istraživači iz Crne Gore imaće otvoren i besplatan pristup bazama podataka za komparativna istraživanja, publikacijama, edukacijama, i imati priliku da koriste i upoređuju podatke sa drugim državama koje su uključene u istraživanje.

Sve navedeno će omogućiti i jačanje učešća Crne Gore u EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije 'Horizont 2020' (2014-2020), zbog mogućnosti umrežavanja istraživača i naučnika i akademskih institucija iz oblasti društvenih nauka, kao i lakšem pristupu relevantnim empirijskim podacima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?