Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

FVU na Otvorenim danima nauke 2018: Camera Obscura za ljubitelje fotografija

Objavljeno: 11.10.2018. 02:41 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Posjetioci festivala Otvoreni dani nauke 2018 imaju priliku da saznaju kako radi Camera Obscura, preteča današnje filmske i fotografske i filmske, u organizaciji Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran. Pozivamo sve zainteresovane da vide kako funkcioniše Camera Obscura, na Trgu Sv.Petra Cetinjskog, do 12. oktobra, od 10 do 18 časova.
Ministarstvo nauke
Camera Obscura je prazna soba ili kutija koja je potpuno zatvorena i samo na jednom od zidova ima mali kružni otvor (pinhole) kroz koji ulazi svjetlost. Svjetlost, koja se odbija od objekata ispred kamere, prolazi kroz otvor, ulazi u tamnu komoru i iscrtava se na zadnjem i dijelom na bočnim zidovima komore.

Cjelokupna scena ispred otvora (otvor ima funkciju objektiva) zajedno sa objektima, pokretima i bojama, nošena svijetlom oslikava se na zidovima u unutrašnjosti prostorije. Dobijeni prikaz nije savršen. Prije svega on je izvrnut i naopak, može biti blijed u odnosu na realnu sliku eksterijera, često je i neoštar, ali je efekat Camere Obscure magičan…

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?