Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Objavljena je Eurydice publikacija Plate i naknade nastavnicima i direktorima škola u Evropi 2016/17

Objavljeno: 11.10.2018. 19:03 Autor: PR služba

Objavljena je Eurydice publikacija Plate i naknade nastavnicima i direktorima škola u Evropi 2016/17 koja sadrži informacije o zakonskim platama i naknadama za nastavnike i direktore u predškolskoj, osnovnoj i srednjoj javnoj školi. Uporedne analize, koje uključuju 41 evropski obrazovni sistem, pružaju informacije o povećanju plata nastavnika, ali i razlike o uslovima zarade i napredovanju u sticanju veće zarade širom Evrope.

Zarade su porasle za najmanje 3% u 18 obrazovnih sistema. Međutim, realne zarade nastavnika početnika su niže u devet evropskih zemalja nego u 2009/10. godini, odnosno u godinama nakon finansijske krize. Razlike između zemalja se ne tiču samo nivoa osnovnih zarada, već i broja godina potrebnih za dostizanje maksimalne zarade, koje mogu biti u rasponu od 6 do 42 godine u zavisnosti od zemlje. Podaci prikazani na nacionalnim šemama zajednički prikupljaju Eurydice i mreže OECD / NESLI.

Publikacija je dostupna na web adresi:

https://eacea.ec.europa.eu/nationalpolicies/eurydice/content/teachers-and-school-heads-salaries-and-allowances-europe-201617_en  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?