Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Damjanović i ambasadora NR Kine u Crnoj Gori

Objavljeno: 12.10.2018. 05:50 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, susrela se danas, 11. oktobra 2018. godine, sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori, gospodinom Liu Jin-om. Tokom sastanka razmijenjene su informacije o dosadašnjoj bilateralnoj naučnoj saradnji Crne Gore i Narodne Republike Kine, koja je sa obje strane ocijenjena kao izuzetno dobra.

Takođe, na sastanku su razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje, u svijetlu predstojećeg zasijedanja Mješovite crnogorsko-kineske komisije za nauku i tehnologiju, kao i u odnosu na strateške pravce razvoja u oblasti nauke, istraživanja i inovacija.

Ministarka nauke je upoznala sagovornika sa prioritetnim aktivnostima koje realizuje Ministarstvo nauke, a koje se odnose na izradu i finalizaciju Strategije pametne specijalizacije (RIS3), uspostavljanje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, te realizaciji Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Ambasador NR Kine, gospodin Liu Jin, iskazao je zadovoljstvo ovim susretom, ocjenjujući da u odnosu na pravce razvoja nauke i tehnologije u NR Kini, a posebno u odnosu na Strategiju “Zeleni razvoj”, postoji zajednički interes za saradnju, kao i u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, zaštite životne sredine, turizma i održivog razvoja, a kroz transfer znanja i tehnologija. Ambasador Jin je ocijenio da, pored programa mobilnosti, treba unapređivati i rad na zajedničkim istraživačkim projektima, sa ciljem dostizanja novih inovativnih rješenja, neophodnih za razvoj privreda dviju zemalja.

Pored saradnje na bilateralnom planu, Nj.E. Liu Jin je ukazao na mogućnosti saradnje na planu multilaterale, posebno kroz Inicijativu za saradnju Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i kroz Inicijativu o ekonomskom putu svile i pomorskom putu svile 21. vijeka.

Poseban akcenat tokom razgovora je stavljen i na saradnju akademske zajednice i privrede, što je svakako visoko na listi prioriteta u obje zemlje.

Podsjetimo, Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine o naučnoj i tehnološkoj saradnji, potpisan je 16. maja 2011. godine u Podgorici.

Na osnovu Sporazuma, realizovana su dva konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i NR Kine, sa 14 projekata. Treći Konkurs za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i NR Kine završen je 10.10.2018. godine, a planirano je da projekti po ovom Konkursu počnu sa realizacijom 01. januara 2019. godine.

Tokom predstojeće posjete visoke delegacije Ministarstva nauke i tehnologije NR Kine Podgorici, pored održavanja 3. zasijedanja Mješovite crnogorsko-kineske komisije, planirane su i posjete crnogorskim naučno-istraživakim institucijama.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?