Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

ODN 2018 – Nikšić: Prikazan naučno-dokumentarni film “Hladni Vulkani Kolumbije”

Objavljeno: 11.10.2018. 22:47 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
U okviru festivala Otvoreni dani nauke, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, danas je održana projekcija naučno-dokumentarnog filma “Hladni vulkani Kolumbije”, koji prikazuje orginalan, rijedak i slabo poznat geološki fenomen takozvani „diapirizam“. 

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Diapirizam se manifestuje hladnim vulkanizmom ili blatom (za razliku od magmatske lave) koji se posmatra na kolumbijskoj karipskoj obali.

Autori filma, Georges Vernette i Jacques Rouquette su razgovarali s publikom o naučno-dokumentarnim ekspedicijama i poduhvatima koji mnogo doprinose da se svijest građana i donosilaca odluka o životnoj sredini podigne na znatno viši nivo.

Inače, Georges Vernette je vanredni profesor na Univerzitetu u Bordou. Boravio je u Kolumbiji od 1976. do 1982. godine, gdje je bio na čelu francuske tehničke misije u Pomorskoj školi u Kartaheni. Kao doktor nauka posebno je proučavao značaj glinenog diapirizma na kontinentalnoj i Karipskoj obali Kolumbije.

Jacques Rouquette, šef Nacionale obrazovne ustanove, fotograf, autor i reporter je ostvario mnoge dokumentarne filmove obrađujući društvene fenomene poput karnevala Barrankuille (Kolumbija) za Unesco, „Hassidim“, „Rufai Dervis na Kosovu“, „Alhemija“…

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?