Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završena Nato terenska vježba "Srbija 2018"

Objavljeno: 12.10.2018. 20:40 Autor: MUP
Svečanim postrojavanjem učesnika danas je završena NATO međunarodna terenska vježba „SRBIJA 2018“, na kojoj je učestvovao i crnogorski tim za zaštitu i spašavanje od poplava uz upotrebu čamaca, koga su sačinjavali predstavnici Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i službi za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Prijestonice Cetinje i opština Kotor, Ulcinj, Bar i Nikšić.

Vježba koju su organizovali Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) održavala se na sedam lokacija u Mladenovcu i njegovoj okolini od 07. do 12. oktobra i okupila je predstavnike 38 država sa ukupno 2000 učesnika. Scenario vježbe se odnosio na uvježbavanje djelovanja i saradnje u slučaju zemljotresa, poplava kao i udesa u saobraćaju.

MUP
Učesnike iz Crne Gore tokom vježbe posjetio je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić, koji je izrazio zadovoljstvo profesionalnim odnosom tima u realizaciji aktivnosti i pokazanim nivoom
vještina i sposobnosti, naročito u pogledu saradnje sa drugim međunarodnim timovima u spašavanju od poplava.

Jedan od ciljeva vježbe bilo je i testiranje novih informacionih tehnologija, gdje je i Crna Gora dala svoj doprinos kroz učešće u predstavljanju komandnog sistema nove generacije – NICS. Takođe, na vježbi su predstavljeni i kapaciteti i dometi korišćenja telemedicine u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Na vježbi je u okviru Balkanskog medicinskog tima učestvovalo i sedam predstavnika Vojske Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?