Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Treći sastanak ministara saobraćaja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1)

Objavljeno: 15.10.2018. 17:46 Autor: MSP

Delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem, učestvovaće na Trećem sastanku ministara saobraćaja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1) koji će se održati u Beogradu, 16. i 17. oktobra 2018. godine.

Tema Trećeg sastanka ministara saobraćaja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru inicijative 16+1 je iznalaženje optimalnih rješenja usklađivanja planiranja i realizacije projekata u cilju povećanja njihove ekonomske efikasnosti u cilju planiranja razvoja saobraćajne infrastrukture i interkontinentalne, regionalne i nacionalne koordinacije projekata modernizacije i izgradnje nove saobraćajne infrastrukture i ostvarivanja sinergije sa inicijativom ,,Jedan pojas, jedan put“.

Mehanizam 16+Kina je zvanično pokrenut na I Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ, eng. CEEC), u Varšavi, 2012. godine, a saradnja se, od kada je započeta sa infrastrukturom, proširila na gotovo sve oblasti.

Crna Gora je na polju saobraćaja uradila mnogo u okviru Mehanizma „16+1”. Cilj inicijative je da se infrastrukturno, ekonomski, trgovinski, itd. dodatno povežu Kina i EU, preko zemalja centralne Azije, istočne Afrike, Bliskog istoka i srednje i istočne Evrope, kako bi se ostvarili veoma visoko postavljeni ciljevi u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Naravno, sve ima i politički cilj, onako kako je proklamovano: mir, stabilnost, regionalno povezivanje kroz razmjenu i saradnju u kulturi, saradnju na bazi „win-win“ odnosa, međusobnog razumjevanja, uvažavanja i poštovanja nacionalnih i zajedničkih interesa.

Osim ministra Nurkovića u crnogorskoj delegaciji biće i Angelina Živković, državna sekretarka, i Bilsana Bibić, samostalna savjetnica III.

 

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?