Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nekoliko stotina građana prošetalo Podgoricom u znak borbe protiv raka dojke

Objavljeno: 13.10.2018. 20:37 Autor: Ministarstvo zdravlja
U centru Podgorice održana je tradicionalna oktobarska šetnja u znak podrške borbi protiv raka dojke, nakon čega je organizovana i trka muškaraca „U njenim cipelama“, prvi događaj takve vrste u Crnoj Gori. Šetnja i trka organizovane su u okviru kampanje „Pokaži da ti je stalo“, koju sprovode NVO „Zdrava Dona Montenegrina“ i kompanija Avon, uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o značaju redovnih pregleda grudi, jer je dokazano da je rak dojke izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Takođe, organizatori kampanjom žele da ukažu i na važnost uloge koju muškarci imaju u životima žena, posebno kada je riječ o njihovom zdravlju.

U šetnji je učestvovalo nekoliko stotina građana, među kojima i ministar zdravlja Kenan Hrapović. Oni su se okupili u 17h i prošetali ulicom Slobode, nakon čega su se spustili na Trg nezavisnosti. Nakon šetnje, na trgu je prvi put organizovana i Avon trka muškaraca „U njenim cipelama“, kako bi se muškarcima dala šansa da pokažu da im je stalo do žena iz svog okruženja i njihovog zdravlja. U trci je učestvovalo 20-tak muškaraca, a među njima najbrojniji su bili članovi crnogorske Ragbi reprezentacije.

Kako bi dodatno uticala na povećanje broja žena koje će se pregledati, kompanija Avon je na početku kampanje Kliničkom centru Crne Gore donirala ultrazvučni aparat, vrijedan blizu 30 000 eura. Sredstva za uručenu donaciju prikupljena su prodajom proizvoda sa ružičastom vrpcom od koje kompanija Avon cjelokupni bruto profit izdvaja za borbu protiv najčešćeg malignog oboljenja kod žena. Godišnje u Crnoj Gori od raka dojke oboli oko 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku. Podaci pokazuju da oko 70 odsto oboljelih ima rani karcinom dojke, koji se može izliječiti u većini slučajeva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?