Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završen projekat IPA 2015

Objavljeno: 12.10.2018. 21:15 Autor: PR služba

Vlada Crne Gore je posvećena zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kazao je direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Leon Gjokaj na završnoj konferenciji povodom završetka projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma/kinja i ostalih ranjivih grupa”.

Gjokaj je ponovio da je politička i strateška opredijeljenost Vlade Crne Gore stvaranje uslova za bolji život RE populacije, uz korišćenje svih prava koja su propisana zakonima.

Vlada prije par godina donijela treću strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori, 2016-2020, rekao je Gjokaj i dodao da je ona usklađena sa evropskim okvirom izrada strategija koje se tiču RE populacije. U njoj je definisano sedam prioritetnih oblasti, u kojima su predviđene konkretne mjere i aktivnosti za sve nadležne institucije koje su usmjerene na rješavanje pitanja RE populacije u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, u pojedinim oblastima postignut je značajan rezultat.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije, Audrone Urbonaviciute, naglasila je značaj realizovanog projekta i vidljivost rezultata, zahvaljujući radu partnera i uključenih institucija na projektu, za koji je EU izdvojila milion eura.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mok kazao je da na dugi rok, integracija RE može biti uspješna samo ako su RE u poziciji da uživaju svoja prava, ako su sami, kao i državne institucije, svjesni njihovih prava, te da su institucije spremne da pomognu RE da ostvare ta prava. Kroz ovaj projekat smo izgradili temelje na kojima integracija RE može uspjeti.

Cilj projekta Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa bio je poboljšanje situacije ove populacije i jačanje tehničkih i operativnih kapaciteta lokalnih i državnih institucija u cilju što efikasnijeg i bržeg prihvatanja pripadnika RE populacije u crnogorsko društvo.

Konferenciju je organizovao Help, u saradnji sa Romskim edukativnim fondom, Crvenim krstom Crne Gore i CEDEM-o, a podržali su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?