Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejović:Prioritetni cilj Vlade Crne Gore afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravnim standardima

Objavljeno: 12.10.2018. 21:19 Autor: PR služba

Ko su branioci ljudskih prava, u kakvom kontekstu žive i rade, sa kojim se izazovima suočavaju bile su ključne teme panel diskusije na Pravnom fakultetu posvećene 20. godišnjici usvajanja Deklaracije o braniocima ljudskih prava, kojom se potvrđuje značaj i legitimitet rada u oblasti ljudskih prava i potvrđuje da je svako branilac ljudskih prava svojim djelovanjem, bez obzira na pol, godine, etničku pripadnost ili društveni status. 

Na panel diskusiju ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava, načelnica za rodnu ravnopravnost, Biljana Pejović  je istakla da je prioritetni cilj Vlade Crne Gore  afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravnim standardima, a posebno ljudskih prava i sloboda i borba protiv diskriminacije. Pejović je dodala da se branioci ljudskih prava suočavaju sa specifičnim rizicima i često su mete ataka zbog rada na polju ljudskih prava, stoga je njima potrebna posebna i veća zaštita na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

“Kao branioce ljudskih prava, pored institucija, prepoznajem nevladine organizacije i pojedince, prije svega, oni igraju vitalnu ulogu u demokratskim društvima. Takođe, aktivna angažovanost ljudi, grupa, organizacija i institucija je od suštinske važnosti kako bi se osigurao stalni napredak ka ispunjavanju međunarodnih ljudskih prava”,  naglasila je Pejović, i dodala da branioci ljudskih prava postupaju pojedinačno ili zajedno sa drugima, kako bi unapredili ljudska prava i osnovne slobode i borili se za njihovu zaštitu i ostvarivanje na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Događaj je organizovan u saradnji Ministarstva vanjskih poslova, Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Pravnog fakultet Univerziteta Crne Gore a u okviru zajedničke inicijative Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji kojom se kroz niz događaja promoviše značaj poštovanja ljudskih prava i obilježava 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?