Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje, u saradnji sa NVO Biciklističkim klubom Perun u NK obilježen Medjunarodni dan seoskih žena

Objavljeno: 16.10.2018. 14:24 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, kao i Svjetskog dana pješačenja, koji se obilježavaju 15. oktobra, Biciklistički klub „Perun“ iz Nikšića, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja  i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, već četvrtu godinu zaredom organizuje obilazak žena preduzetnica na Gradskoj pijaci, kao i pješačku turu u zaštićenom području park šume Trebjesa.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je aktivnost civilnog sektora, prepoznajući važnost isticanja značajne uloge koju žena ima u poljoprivredi i proizvodnji hrane, posebno sa aspekta održavanja i napretka porodičnih gazdinstava, kao i života u ruralnim područjima Crne Gore. Cilj je da se i na ovaj način doprinise osnaživanju seoskih žena i njihovom podsticanju da iskoriste raspoložive mogućnosti za dalji razvoj preduzetništva. 

Osim predstavnika kluba “Perun” u akciji su učestvovali učenici Osnovne škole “Mileva Lajović latović” sa nastavnicama i djeca iz vrtića “Kosovka djevojka - Dragan Kovačević”, sa vaspitačima. Djeca su posjetila žene preduzetnice na Gradskoj pijaci, razgovarala sa njima i u znak pažnje i uvažavanja poklonili im po buket cvijeća. Zauzvrat, mališani su nagrađeni domaćim kvalitetnim i zdravim proizvodima, zagrljajem i osmjehom.   

MPRRMPRR

Prema riječima direktorice NVO “Perun” Ane Petrović Njegoš, cilj akcije je da se ukaže na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu. “Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji i obezbjeđivanju porodične egzistencije, njihova uloga nije dovoljno cijenjena, ni promovisana. Ideja da obilježimo Međunarodni dan seoskih žena nastala je prije četiri godine. Obilazeći na biciklu planinske krajeve i ruralne oblasti Crne Gore primijetila sam uglavnom žene na njivama i u baštama. Njihov rad na njivi, farmi i uopšte na domaćinstvu nije ni malo lak, jer osim fizičkog angažmana zahtijeva i brigu o prodaji proizvoda i osiguravanju egzistencije porodici”, kazala je Petrović.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima i ovogodišnje akcije, koja se može mjeriti i zahvalnošću žena koje su djeca obišla. “Obradovala ih je posjeta i ideja obilježavanja dana posvećenog seoskim ženama, a kako su nam rekle, one ga obilježavaju onako kako znaju – radno”, kaže Petrović Njegoš.

Istovremeno, pješačkom turom kroz park šumu Trebjesa, organizatori su ukazali na važnost zdravih stilova života i adekvatne ishrane, čime su željeli da ukažu i na značaj kupovine i potrošnje domaćih proizvoda.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tokom četvrte UN Konferencije o ženama, održane u Pekingu.

MPRRMPRR

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?