Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić: U prevenciji nasilnog ekstremizma važna je uloga svih subjekata društva: državnih institucija, lokalne zajednice, građana i medija

Objavljeno: 16.10.2018. 20:01 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, otvarajući drugi sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u zemljama Zapadnog Balkana koji se ove godine održava u Budvi, saopštio da je potrebno intenzivirati aktivnosti na podizanju svijesti građana, posebno mladih, o rizicima radikalizacije i ulozi mladih i građana u prevenciji nasilnog ekstremizma. “U tom smislu, važna je uloga lokalnih zajednica, građana i medija, jer u sprječavanju ekstremističkog nasilja treba da učestvuju ne samo nadležni državni organi, već svi subjekti društva” – ocijenio je ministar Nuhodžić.

U nastavku, ministar je naglasio da su strateški pravci djelovanja Crne Gore usmjereni ka efikasnoj implementaciji Strategije za suzbijanje nasilnog esktremizma, kroz jačanje saradnje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u suzbijanju i prevenciji ove pojave, obuke za službenike koji rade sa pojedincima i grupama izloženim riziku, razmjenu znanja i najboljih praksi u cilju osmišljavanja preventivnih mjera i razvoja programa podrške članovima ekstremističkih grupa za napuštanje istih i deradikalizaciju, kao i saradnju sa civilnim društvom i privatnim sektorom za rješavanje problema na koje se nailazi na internetu.

Predstavnici Evropske komisije su podsjetili na Zajednički akcioni plan za Zapadni Balkan, koji su na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan početkom oktobra u Tirani potpisali evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos i ministri šest zemalja sa Zapadnog Balkana, a koji se nadovezuje na Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i Deklaraciju iz Sofije, u pravcu zajedničkog rada u borbi protiv terorizma. Akcentovali su značaj kvalitetnog sprovođenja ovog Akcionog plana, kako bi se osiguralo zajedničko usmjerenje ka konkretnim rezultatima u rješavanju postojećih bezbjednosnih izazova, s posebnim osvrtom na sprječavanje radikalizacije, efikasniju razmjenu informacija, borbu protiv finansiranja terorizma i zaštitu građana.

Zajednički je iskazano uvjerenje da će rad regionalne mreže biti dobar osnov za unapređenje saradnje i da će se kroz međusobnu razmjenu iskustava unaprijediti postojeći i razviti novi mehanizmi za suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma je organizovan u okviru inicijative Evropske unije “Integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana”.












Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?