Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Edukacija o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkih prisilnih brakova među romskom populacijom

Objavljeno: 15.10.2018. 20:42 Autor: PR služba

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa nacionalnom Kancelarijom za borbu protiv trgovine ljudima, nevladinom organizacijom Centar za romske inicijative“, održalo je, u Pljevljima, obuku romskim i egipćanskim roditeljima zajedno sa učenicima/ama Osnovne škole „Boško Buha“ o problematici maloljetnih brakova. Sa djecom je razgovarano kako da prepoznaju nasilje u porodici i kako treba postupiti ukoliko se nasilje dogodi, kao i o posljedicama maloljetnih ugovorenih brakova. Pored navedenih tema predavači/ice su ukazali/e i na izuzetno veliki značaj obrazovanja za romsku i egipćansku populaciju, što je preduslov za uključivanje u sve tokove društvenog života u Crnoj Gori.

Učesnici edukacije su se žalili da nemaju vodu za piće u romskom naselju „Crnica“, a vodu koju im donose jednom mjesećno u naselju, putem cisterni, nije dovoljna da zadovolji sve njihove potrebe. U njihovoj blizini takođe je velika deponija gdje se istovara otpad grada. Takođe tokom kišnih perioda, stvara se veliko blato u samom naselju, od otkopa rude, koji je u njihovoj blizini, i koji dodatno pogoršava njihovu situaciju. Romsko naselje je tri ipo kilometra udaljeno od grada, I  izolovano od ostalih građana što im značajno otežava socijalizaciju. Dodatni problem je i pismenost kja je na niskom nivou.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?