Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković, na Samitu (16+1) koji se održava u Beogradu, stavio naglasak na postojeće i buduće saobraćajne projekte

Objavljeno: 17.10.2018. 19:27 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković predvodi Delegaciju koja je uzela učešće na trećem samitu ministara saobraćaja NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1) koji se održava u Beogradu, Republika Srbija. Glavna tema ovogodišnjeg samita je iznalaženje optimalnih rješenja usklađivanja planiranja i realizacije infrastrukturnih saobraćajnih projekata u cilju povećanja njihove ekonomske efikasnosti i ostvarivanja sinergije sa inicijativom ,,Jedan pojas, jedan put“. Beograd je istovremeno domaćin i Foruma gradonačelnika glavnih gradova zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.

Prvi dan događaja otvorio je predsjednik Republike Srbije, g. Aleksandar Vučić, a pored njega su govorili i potpredsjednica Vlade R. Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gđa. Zorana Mihajlović, ministar saobraćaja NR Kine, g. Li Siaopeng, kao i ministar rudarstva i energetike R. Srbije koji je nacionalni koordinator između Kine i zemalja CEI, g. Aleksandar Antić.

U svom izlaganju, predsjednik Republike Srbije, g. Vučić, naglasio je povezivanje regiona i rekao da je danas od presudnog značaja za napredak povezivanje, ukazavši da, kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može se vidjeti da BiH i Srbija nemaju nijedan autoput koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, dok je nešto bolje stanje sa Bugarskom i Makedonijom. On je takođe izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s kineskim kompanijama koje rade u R. Srbiji.

Pored predsjednika R. Srbije, u uvodnom obraćanju govorio je i kineski ministar saobraćaja g. Li Xiaopeng, koji je istakao da je NR Kina posebno zainteresovana za nastavak pružanja podrške infrastrukturnom povezivanju zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i jačanju dijaloga u oblastima špedicije, pomorstva i unutrašnjih plovnih puteva. Ministar Xiaopeng je takođe istakao da NR Kina stavlja naglasak na unapređenju logističke povezanosti Kine i zemalja koje pripadaju platformi 16+1, kao i jačanju ljudskih resursa.

Ministar Nurković je u toku svog izlaganja na popodnevnoj ministarskoj sjednici stavio poseban naglasak na projekte koji su dio postojeće SEETO mreže i indikativnog proširenja transportne mreže EU na Zapadni Balkan: autoput Bar-Boljare, Jadransko-jonski autoput, i željezničku prugu od Bara do granice s Republikom Srbijom. On je ovom prilikom istakao i da je Crna Gora pripremila i 2017. godine ažurirala nacionalnu jedinstvenu listu projekata na kojoj se nalazi 12 projekata iz oblasti saobraćaja.

Vezano za autoput Bar-Boljare, ministar je govorio o dosadašnjoj dinamici radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, a iskoristio je priliku i da prisutnima predoči plan realizacije ostalih dionica autoputa koji će se sprovesti kroz izgradnju još četiri dionice. Kada je riječ o Jadransko-jonskoj brzoj saobraćajnici duž crnogorskog primorja, ministar Nurković se fokusirao na predstavljanje faza kojom se planira realizacija ovog projekta. Ministar je naveo da se trenutno sprovodi faza tehničke pomoći EU za "obilaznicu Budva" u okviru koje ce se pripremiti i tenderska dokumentacija za dio zaobilaznice. Vezano za željeznicu, ministar je istakao značaj rehabilitacije pruge "Vrbnica-Bar" kako za Crnu Goru, tako i za povezivanje cijelog regiona. Ministar je iskoristio ovu priliku i da ukaže na to da je opredjeljenje Vlade Crne Gore da stvara podsticajni ambijent za nove investicije, i iskoristio priliku da pozove sve zainteresovane potencijalne partnere da izraze svoj interes za projekte.

Pored ministra Nurkovića, na ministarskoj sjednici su govorili i ministri Bosne i Hercegovine, Rumunije, Letonije, kao i visoki zvaničnici mnogih drugih zemalja 16+1 inicijative. Na kraju dana, učesnici skupa su usvojili zaključke koji se odnose na unapređenje saradnje između Evrope i Azije, kontinuirani rad na stvaranju metodologije za jedinstvenu listu projekata za zemlje Centralne i Istočne Evrope i Kine, kao i unapređenje aktivnosti sa ciljem smanjenja vremena zadržavanja na granicama kako bi se pospješio bolji protok ljudi i dobara.

Ministar Nurković je iskoristio priliku i da se bilateralno sastane sa potpredsjednicom Vlade R. Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gđo-m. Zoranom Mihajlović. Ovom prilikom se razgovaralo o projektu autoputa Bar-Boljare i nastavku aktivnosti u cilju usaglašavanja kontaktne tačke, a potpredsjednica Vlade gđa. Mihajlović je ministra Nurkovića obavijestila da se očekuje početak radova na dionici Preljina-Požega sljedeće godine i da se sa kineskim partnerima pregovara o pripremi projektne dokumentacije za dionicu od Požege do granice sa Crnom Gorom. Pored ovoga, ministri su razgovarali i o unapređenju željeničke povezanosti dviju država kao i o unapređenju regionalnih puteva koji se nalaze u blizini graničnih prelaza između Crne Gore i R. Srbije.

Ministar Nurković je potpredsjednicu Vlade R. Srbije gđu. Mihajlović upoznao i s idejom izgradnje novog kontejnerskog terminala u Luci Bar kao i drugim aktivnostima koje će doprinijeti unapredjenju sektora pomorstva i pomorske privrede. Ministar je napomenuo i to da Crna Gora ozbiljno ulaže u rehabilitaciju željezničkog sektora, kako putem Zapadnobalkanskog investicijskog kroz koju su obezbijeđenja dva investiciona granta za ovu oblast, tako i putem sredstava iz nacionalnih pretpristupnih (IPA) fondova.

Na kraju sastanka, obije strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i razmjenom znanja i iskustava i složile se da je unapređenje regionalne povezanosti od ključnog značaja za sve zemlje Zapadnog Balkana, a u sirem kontekstu za sve zemlje u okviru 16+1 inicijative.


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?