Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Počeo program obuke za sertifikaciju računovođa u javnom sektoru (PACT) za treću generaciju polaznika iz Crne Gore

Objavljeno: 17.10.2018. 20:06 Autor: ministarstvo finansija
ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija i Uprava za kadrove Crne Gore i Centar za finansijsku izuzetnost (CEF) danas su zvanično otvorili obuku PACT za treću generaciju računovođa u javnom sektoru Crne Gore.

Otvarajući skup načelnica u Direktoratu za državni trezor Ministarstva finansija, Marija Uljarević Popović poručila  je da će ,,kvalitetne računovodstvene informacije koje su sadržane u tačnim, pouzdanim i sveobuhvatnim računovodstvenim izvještajima biti ključne za donošenje odluka i kvalitetno upravljanje resursima u javnom sektoru”.

Gošća iz Ministarstva finansija Republike Slovačke, Marianna Macaškova, specijalista za razvoj saradnje navela je da je pokretačka vizija Crne Gore – članstvo u EU i da će Slovačka preko programa obuke prenijeti određena znanja našoj zemlji na evropskom putu reformi jer i reforme su lakše uz obuke, dok je direktorica Uprave za kadrove CG, Svetlana Vuković polazncima  treće generacije poručila da će ovo biti zahtjevna obuka, ali da će uz veliko angažovanje kandidati steći bolje kompetencije i usvojiti nova znanja koja će im koristiti u daljem radu.

Projekat  je, kako je naglasio ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E. g-din Mitja Močnik, usklađen sa potrebama Vlade Crne Gore i polaznici će biti bogatiji za znanja u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i izjavio da obuka računovođa u javnom sektoru predstavlja nastavak saradnje između Slovenije i Crne Gore.

Pohađanje obuke predstavlja dodatni korak za polaznike koji će tokom programa učiti i  razvijati se i na bolji način se spremiti za prelazak na obračunsko računovodstvo, poruka je direktora programskog tima u CEF-u, Roberta Bauchmullera. Direktorica za obrazovanje i članstvo u CIPFA-i, Lindie Engelbrecht je istakla da su počastvovani što su u mogućnosti da podrže obuku i da pozdravljaju napore Vlade Crne Gore koja radi na jačanju kvalifikacija u javnom sektoru.

PACT obuka predstavlja dio napora crnogorske Vlade u izgradnji i jačanju profesionalnih kvalifikacija za računovođe u javnom sektoru i nastavak uspješnih obuka sprovedenih u periodu 2016-2018, kada je 47 uspješnih polaznika dobilo međunarodno priznati CIPFA sertifikat.

Partneri u sprovođenju obuke, Ministarstvo finansija Crne Gore, Uprava za kadrove Crne Gore, CEF i Ovlašćeni institut za javne finansija i računovodstvo (CIPFA) će izvršiti obuku do 40 kandidata, obezbijediti materijal za obuku visokog kvaliteta i dodijeliti međunarodni sertifikat polaznicima koji uspješno završe obuku.

Program finansijski podržava Ministarstvo finansija Republike Slovačke i slovenačko Ministarstvo vanjskih poslova kroz razvoj međunarodne saradnje; dok Ministarstvo finansija Crne Gore i CEF pružaju nematerijalnu podršku.

Ovdje možete preuzeti uvodna obraćanja:




PR SLUŽBA
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?