Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke na Međunarodnoj Konferenciji Engelberg Dialogues 2018: „Unlimited Migration?“ u Engelbergu, Švajcarska

Objavljeno: 18.10.2018. 20:31 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke 

Kao jedan od glavnih govornika-panelista, ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, učestvovala je na Međunarodnoj Konferenciji Engelberg Dialogues 2018: „Unlimited Migration?“ koja se održava u Engelbergu, Švajcarska.

Ministarka Damjanović je ovom prilikom predstavila aktivnosti na uspostavljanju budućeg regionalnog centra izvrsnosti - Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), ističući da je odliv talenata, karakterističan za ovaj Region jos od 90tih godina, jedan poseban vid migracije na čije će ublažavanje i spečavanje uticati upravo ovaj projekat.

Ona je takodje naglasila da će ovaj regionalni centar izvrsnosti okupiti istraživače, naučnike, inženjere, medicinske doktore i privrednike širom regiona i povezati ih sa evropskim i svjetskim centrima iz ove oblasti.

Pored ministarke Damjanović, Konferenciji su prisustvovali renomirani međunarodni eksperti iz raznih sfera nauke i politike, predstavnici međunarodne akademske zajednice, predstavnici poslovnog sektora kao i donosioci odluka na raznim nivoima odlučivanja. S toga se očekuje da će Konferencija obezbijediti platformu za razmjenu mišljenja i sagledavanje daljeg toka međunarodnih pravaca u dijelu migracija, sa različitih aspekata.

Akademija Engelberg u okviru Engelberg Dijaloga 2018 organizuje niz događaja: Jesenju Akademiji, Radionicu kao i Forum a zaključci sa svih segmenata Dijaloga daće jedinstveni doprinos debati o migrantskim kretanjima u Evropi. Kako se na ovoj Konferenciji pitanje migracija postavlja iz različitih uglova, a imajući u vidu činjenicu da je region Jugoistočne Evrope, kome pripada i Crna Gora, takođe pogođen migrantskom krizom, predstavljanje Inicijative za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope predstavlja sagledavanje pitanja budućnosti Regiona sa pozicije nauke i istraživanja u domenu malignih bolesti, odnosno njihovog tretmana najsavremenijim pristupom, putem protona i teških jona. Ovim bi se unaprijedilo zdravlje stanovništva Regiona a naučna istraživanja u ovome domenu dala bi značajan doprinos i komponenti zdravlja stanovništva koje je u toku migrantske krize našlo smještaj na području Regiona.


MINISTARSTVO NAUKE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?