Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana manifestacija „Dani pljevaljskog sira“: Kvalitetan i prepoznatljiv proizvod na pravi način valorizovati na tržištu

Objavljeno: 19.10.2018. 21:17 Autor: mprr

MPRRMPRR

„Dani pljevaljskog sira“ - manifestacija koja se tradicionalno, već sedamnaestu godinu, održava u Pljevljima, i ovaj put je pokazala sav trud i umijeće vrijednih domaćica i domaćina sa ovog područja, u proizvodnji tradicionalnih i autohtonih mlječnih proizvoda, prepoznatljivih i van granica Crne Gore.

  Mnifestacija koja ima takmičarski, edukativni i prodajni karakter, organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u organizaciji Sekretarijata za privredu opštine Pljevlja  i NVO „Pljevaljski sir“. Sa svojim proizvodima predstavilo se oko 100 proizvođača iz Pljevalja, kao i iz regiona.

Načelnica Direkcije za politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić istakla je da i ovogodišnja manifestacija potvrđuje da su Pljevlja grad sira, koji nastavlja da njeguje i unapređuje tradiciju u ovoj proizvodnji. Prema riječima Čekić, pljevaljski proizvođači sira pokazali su da dobro razumiju važnost kvaliteta kao ključnog elementa za uspjeh na tržištu, kao i da su svjesni važnosti prilagođavanja tržišnim zahtjevima i izazovima kroz zaštitu autentičnosti svog proizvoda, uključivanjem u registrovanu šemu kvaliteta. Na tom putu, kako je dodala, Ministarstvo i NVO “Pljevaljski sir” postigli su značajan iskorak – zaštitu naziva ovog proizvoda oznakom porijekla, kao najvećim stepenom zaštite.

MPRRMPRR

Zaštita proizvoda je veoma značajan korak jer na taj način proizvođači dodaju vrijednost svom proizvodu i omogućavaju bolji plasman na tržištu”, kazala je Čekić.

Da bi ostvarili punu valorizaciju “Pljevaljskog sira” na tržištu, kako je istakla Čekić, nije dovoljno samo zaštiti naziv proizvoda, već je potrebno nastaviti rad u cilju potvrde i korišćenja zaštićene oznake na tržištu. “Na pola smo puta. U narednom periodu treba ubrzano da radimo na ispunjavanju postavljenih standarda u proizvodnji pljevaljskog sira, i procesu  samokontrole, kako bi se na tržištu našao jasno označen i jedinstven proizvod”, kazala je Čekić.

Otvarajući manifestaciju, predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić istakao je da je proizvodnja sira i mlječnih proizvoda važan resurs opštine i potencijal, zasnovan na kvalitetu, za dalji razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, s obzirom na podatak da se od oko 4.000 domaćinstava, 70 odsto bavi stočarstvom i proizvodnjom mlijeka i mlječnih proizvoda. Podatak koji ukazuje na važnost tog resursa za lokalnu ekonomiju je i procjena da su, kako je kazao Đačić, godišnji prihodi od proizvodnje i plasmana pljevaljskog sira na nivou 8 miliona eura.

Đačić je naglasio važnost razvoja poljoprivrede na području Pljevalja, kao najvećeg mogućeg resursa za dalji razvoj preduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta i lokalne ekonomije. U tom cilju, kako je kazao, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Pljevlja samo tokom prošle godine uložili su više od 2 miliona eura u razvoj poljoprivrede i ruralnih područja pljevaljske opštine. Đačić je istakao da će se značajna ulaganja sa nivoa države i lokalne samouprave u ovaj sektor, razvoj poljoprivrednih gazdinstava i poboljšanje uslova života na selu nastaviti i ove i narednih godina.

U takmičarskom dijelu manifestacije dodijeljene su nagrade za najbolje u kategorijama: stari sir, stari kajmak, mladi kajmak, ovčiji sir i specijalne vrste sira.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?