Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio Vladi da dâ u zakup bivši vojno-turistički kompleks „Mediteran“ na Žabljaku

Objavljeno: 22.10.2018. 20:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na danas održanoj XIV sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“, Žabljak, sa Predlogom odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“, Žabljak i Predlogom ugovora o davanju u dugoročni zakup zemljišta vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“, Žabljak koji je dostavila Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta.

Vladi je predloženo da usvoji Izvještaj, utvrdi odluku o davanju zemljišta u dugoročni zakup i ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da potpiše odgovarajući ugovor.

U Informaciji je navedeno da je tender za turističku valorizaciju tog lokaliteta raspisan 5. decembra 2013, da su više puta produžavani rokovi za podnošenje ponuda i otkup dokumentacije, te da se na novi tender, objavljen 13. septembra 2017. godine na osnovu inovirane dokumentacije, javio konzorcijum koji čine CG SKI doo Žabljak i Baltic International Trading iz Talina, Estonija, da je ponuda ocijenjena kao formalno ispravna te da su nakon toga otvoreni pregovori sa ponuđačem. Bitni elementi predloženog ugovora su: 30-ogodišnji zakup kompleksa površine 13.951 m² sa unaprijed plaćenom fiksnom cijenom zakupa od 1,01 euro po kvm godišnje i unaprijed uplatom zakupnine za prvih pet godina; varijabilna zakupnina u vrijednosti od 5 odsto prihoda ostvarenih u finansijskog godini, i investicioni program koji uključuje gradnji 5,4 miliona vrijednog rizorta kategorije 5 zvjezdica u roku od 27 mjeseci.

Savjet je razmotrio Izvještaj o izvršenoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija u skladu sa investicionim programom projekta „Portonovi“ – Kumbor, Herceg Novi, za period 08.02.2013. – 31.12.2016. godine, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

U Izvještaju se konstatuje, među ostalim, da su ukupna ulaganja od početka realizacije projekta zaključno sa 31. decembrom 2016. godine iznosila 183.724.250 eura, što je 3,53 puta više od iznosa Ugovorom određene obavezne investicije od 52 miliona eura, za isti period kao i da je Država Crna Gora po osnovu naknada za poreze i doprinose, carine i druge dažbine ostvarila ukupan prihod iznosu od 24.826.136 eura, od čega je opština Herceg Novi na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovala iznos od 5.640,683 eura, dok je Regionalni vodovod Crnogorsko primorje prihodovao iznos od 1.261,098 eura za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Razmotren je Izvještaj o činjeničnom stanju u vezi sa unaprijed dogovorenim procedurama sprovedenim u vezi sa zahtjevom Države Crne Gore navedenim u Ugovoru o zakupu HTP „Ulcinjska rivijera“ broj 07-381/02 za period od 25. septembra 2017. – 1. juna 2018. godine, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Vladi je predloženo da usvoji Izvještaj u kojem je konstatovano, među ostalim, da je kompanija Karisma Hotels Adriatic Montenegro D.O.O. investirala u okviru prve faze ukupno 15.819.549 eura; da su realizovana investiciona ulaganja veća za 54,5% od Ugovorom o zakupu predviđenog iznosa za realizaciju Prve faze investicije od 10.240.000 eura; da je adaptiran Hotel Bellevue sa depadansima Avala, Borik i Cer, čime su postojeći kapaciteti od 257 smještajnih jedinica unaprijeđeni u kategoriju od četiri zvjezdice; te da je u uređenje Kompleksa Hotel Holiday Villages Montenegro i u adapatciju dijela hotela Olympic uloženo 1.692.000 eura.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je razmotrio Informaciju o ispunjenosti uslova za vraćanje prve bankarske garancije „Global Ports Holdingu“, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, i predložio Vladi da konstatuje da ova kompanija uložila u sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 iznos od 474.073,90 eura, čime su se stekli uslovi za povraćaj prve bankarske garancije.

Razmotrena je Informacija o statusu realizacije investicionog Ugovora za prodaju 74,9749% akcijskog kapitala društva „Jadran“ AD Perast sa pripadajućim aneksima, koju je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Vladi je predloženo da konstatuje se da je investitor u potpunosti ispunio obaveze koje su bile definisane Ugovorom za prodaju 74,9749 odsto akcijskog kapitala društva „Jadran“ AD Perast, Aneksom I i Aneksom II Ugovora, čime su se stekli uslovi za brisanje hipoteke na založenoj imovini.

Savjet je prihvatio zahtjeve Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ A.D Igalo i dao saglasnost za zaključenje ugovora sa PVK „Jadran“ iz Herceg Novog o korišćenju sportskog bazena Instituta Igalo od 1. novembra do 30. aprila i sa O.Š. Dašo Pavičić iz Igala o korišćenju prostora-objekta i dijela parcele za izvođenje nastave.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte se upoznao sa informacijom o statusu privatizacionog ugovora za PZU Opšta bolnica „Meljine“ koju ja je pripremljena u skladu sa Zaključkom Savjeta donijetim na XII sjednici na zahtjev člana Savjeta Srđe Kekovića.

Savjet se upoznao sa Informacijom Radnog tima obrazovanog u skladu sa zaključcima Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte br. 01-282 od 23.jula 2018.godine, povodom zahtjeva društva „Vektra Boka” AD Herceg Novi.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?