Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Mamula dobar primjer valorizacije kulturne baštine

Objavljeno: 23.10.2018. 00:48 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima posjetio je danas OHM Mamula i Luštica Development i razgovarao sa menadžmentom kompanija.

Ministar Bogdanović je razgovarao sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula koja bi trebalo da počne u narednih nekoliko mjeseci. Na sastanku je prezentovano idejno rješenje projekta utvrđenja Mamula.

Kako je ocijenjeno na sastanku minimalne intervencije, reverzibilnost i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokacije osnovne su karakteristike projekta trasnformacije i restauracije ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula, što je u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva kulture i drugih insitucija kulture u Crnoj Gori.

“Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture daju punu podršku projektima koji doprinose ukupnom razvoju Crne Gore, ekonomskom i turističkom, a iz svoje nadležnosti Ministarstvo kulture daje posebnu podršku projektima koji doprinose valorizaciji kulturnog nasljeđa i posebno valorizaciji kulturnog turizma. S obzirom na to da je Mamula zaštićeno područje, posebno nam je važno što je investitor od samog početka realizacije projekta bio u kontaktu sa predstavnicima Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara jer smo na taj način uspjeli da sve zaštitne tačke definišemo i očuvamo u skladu sa propisima, ali istovremeno pomognemo realizaciju projekta koji je definitivno doprinosi valorizaciji naše bogate kulturne baštine“, istako je ministar.

Ministar Bogdanović je podsjetio da su kulturna dobra resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj.
“Takav razvoj imamo i kroz realizaciju projekata kakav je Luštica Development ali je to i ono što očekujemo kroz valorizaciju Mamule. Posebno me raduje što ćemo u narednom periodu valorizacijom kulturnog nasljeđa kakvo je Mamula imati projekat koji će biti reverzibilna intervencija, koja na taj način štiti i čuva istorijski kontekst. Riječ je o projektu koji doprinosi snaženju turističke ponude, i koji će koordinaciji sa svim drugim državnim organima doprinijeti ostvarenju osnovne misije Ministarstva kulture, a to je što kvalitetnija rješenja za što održivije korišćenje kulturnih dobara“, dodao je ministar.

"Projekat rekonstrukcije tvrđave Mamula je dobar primjer održivog korišćenja kulturnog dobara, uz, svakako, očuvanje njegovih kulturnih i istorijskih vrijednosti i njihovog integriteta." zaključio je Ministar.

Izvrni direktor OHM Mamula Predrag Nenezić rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

“U ovom slučaju riječ o pretvaranju u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtijeva takav objekat a koji će istovremeno sačuvati integritet, autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija. Pred nama su novi izazovi nakon faze projektovanja. U periodu koji neće biti jednostavan očekujemo da realizujemo sve što je u skladu sa našim, ali i očekivanjima naših partnera – Vlade Crne Gore i Opštine Herceg Novi i ostalih saradnika, a sve u cilju što uspješnijeg rezultata“, rekao je Nenezić.
Reverzibilnost projekta podrazumijeva da se izvedene intervencije na lokaciji u najvećem dijelu vrate u pređašnje stanje, ukoliko za tim bude potrebe.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodni standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje Studio Projektor iz Tivta, MCM Design iz Portugala, Enformu iz Kotora i druge.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?