Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković na konferenciji u Dubrovniku istakao značaj Mediteranskog koridora

Objavljeno: 23.10.2018. 15:23 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković predvodi delegaciju koja je uzela učešće na Evropskoj konferenciji o putevima u Dubrovniku, koju organizuju Međunarodna federacija puteva i Hrvatske ceste d.o.o. a glavna tema ovogodišnjeg skupa su Koridori za zajednički prosperitet i održivu mobilnost. Cilj skupa je zajedničko rješavanje regionalnih izazova vezanih za mobilnost i otvaranje diskusije o ključnim mjerama u oblasti javnih politika, investicija i planiranja kojima se može unaprijediti povezanost regiona.

Konferenciju je otvorio ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske, g Oleg Butković koji je istakao značaj regionalne saradnje i razmjene iskustava za razvoj punog potencijala i kohezije u region Zapadnog Balkana. On se takođe osvrnuo i na aktuelne projekte i aktivnosti u sektoru saobraćaja u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na glavne transportne koridore.

Ministar Nurković je učestvovao na uvodnom panelu na temu Dostignuća i planovi resora Vlade Republike Hrvatske tokom kojeg je razgovarao sa svojim kolegam ministrom Olegom Butkovićem i ministrom Tomislavom Ćorićem. Ministar Nurković je ovom prilikom istakao napredak koji je Crna Gora postigla po pitanju sveobuhvatnih reformi i privrednog rasta s ciljem boljeg povezivanja regiona ključnim koridorima. On je podvukao značaj Mediteranskog koridora i Bliski istok-Istočni Mediteran koridora koji su dio indikativnog proširenja evropskih koridora na region Zapadnog Balkana. Kada je riječ o povezanosti Crne Gore sa Republikom Hrvatskom, od ključnog značaja je Mediteranski koridor, tj. Jadransko-jonska saobraćajnica duž crnogorskog primorja. Ovaj koridor direktno povezuje Republiku Hrvatsku, Republiku Albaniju i jednim dijelom Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom. Ministar je napomenuo da je Crna Gora za potrebe ovog projekta dobila grant za pripremu tehničke i studijske dokumentacije u iznosu oko 7 miliona eura, dok je za ko-finansiranje izgradnje dijela obilaznice Budve, na ovom koridoru, ove godine na Samitu predsjednika Vlada Zapadno-balkanske šestorke odobren grant u iznosu oko 40 miliona eura.

Osvrćući se na činjenicu da je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) izvođač radova na Pelješkom mostu, ministar Nurković je ponudio razmjenu iskustava i znanja sa kolegama iz Republike Hrvatske s obzirom na to da ista kompanija izvodi radove na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare, koja je duga 41 km a počela da se realizuje 11. maja 2015. godine. Izgradnja dionice se finansira uz podršku kreditne linije kineske EXIM banke. Na kraju izlaganja ministar Nurković je istakao aktivnosti koje se preduzimaju na polju rekonstrukcije željezničke pruge u Crnoj Gori i iskoristio je priliku i da podvuče posvećenost Crne Gore političkoj i ekonomskoj saradnji u svim oblastima.

Ministar Nurković se prije konferencije i bilateralno sastao s ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture R. Hrvatske, g Olegom Butkovićem. Dva ministra su izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom resornih Ministarstava i razmijenila iskustva u oblastima infrastrukture, pomorstva, željeznice i vazdušnog saobraćaja.

Vezano za oblast infrastrukture, ministar Nurković je podijelio sa svojim kolegom to da je Crna Gora u okviru 20-te runde Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF) aplicirala za sredstva od 2.5 miliona eura, za izradu projektne dokumentacije (Idejnog projekta i Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i društvo) za pod-dionicu obilaznice oko Herceg Novog, koja se nalazi na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja. Odluka o dodjeli sredstava se očekuje u decembru 2018. godine na 20-tom WBIF Upravnom odboru, koji se održava u Luksemburgu. Na inicijativu ministra Nurkovića, dvije strane su dogovorile formiranje Komisije na nivou resornih Ministarstava koja bi radila na usklađivanju kontaktne tačke brze saobraćajnice između dvije države.

Ministri su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja, gdje su razmijenili iskustva vezana najbolje modele vođenja investicija u ovom sektoru s posebnim fokusom na sredstva koja dolaze iz fondova Evropske unije.

U oblasti pomorskog saobraćaja, ministri su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti pomorstva i razmjene znanja i iskustava na ovom polju. Zajedno su odlučili da razmotre mogućnosti pospješivanja saradnje na polju sigurnosti plovidbe i zaštite mora i uspostavljanja saradnje u sprječavanju prekograničnog zagađenja mora. Pored ovoga, ministri su razgovarali o razmjeni iskustava koja se odnose na unapređenje zakonodavstva i usklađivanje s EU propisima i praksama na polju pružanja lučkih usluga, a posebno pilotaže, remorkaže itd. Ministar Butković je u ovom smislu Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore stavio na raspolaganje znanje kojim raspolaže sektor saobraćaja u R. Hrvatskoj.

Pored ministra Nurkovića u Delegaciji su i državna sekretarka gđa Angelina Živković, kao i samostalna savjetnica Bilsana Bibić. Državna sekretarka gđa Živković drugog dana konferencije učestvuje na panelu Regionalna saradnja – izazovi i dostignuća.


 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?