Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U pravcu uspostavljanja pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog društva

Objavljeno: 23.10.2018. 18:00 Autor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
MMPNa sastanku sa predstavnicima manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica ministar Mehmed Zenka konstatovao je potvrđenu opredijeljenost Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao i institucionalnih mehanizama za zaštitu i unaprijeđenje manjinskih prava u pravcu uspostavljanja pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog građanskog društva.

Ovom prilikom, ministar Zenka je istakao napredak Crne Gore u procesu pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u oblasti unaprijeđenja i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Prema njegovim riječima, to je još jedan pokazatelj odgovorne i otvorene vladine politike prema manjinama u Crnoj Gori.

Predstavnici manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iznijeli su svoje sugestije u određenim oblastima od interesa gdje, kako su naveli, postoji prostor za unaprijeđenje postojeće saradnje. Njihovi komentari u tom dijelu primarno se odnose na funkcionisanje Fonda za manjine, odnosno vremenske rokove koji su prekoračeni kada je riječ o raspisivanju konkursa za raspodjelu sredstava za tekuću godinu.

Sagovornici su se saglasili da udruženim naporima ojačaju postojeću saradnju djelovanjem u pravcu ispunjavanja predviđenih obaveza. Ministar Zenka mišljenja je da prostora za dalje unaprijeđenje ima, ali i zadovoljan spremnošću svih da traže zajednička rješenja umjesto da nalaženja razloga za nezadovoljstvo.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Mirsad Džudžević, u ulozi domaćina sastanka, zahvalio je svima na posvjećenosti zajedničkom cilju i dodao da je vrlo zahvalan zbog inicijative ministra Zenke da se ovi sastanci češće organizuju i ne samo u Podgorici. Na predlog gospodina Džudževića da se prvi naredni sastanak održi u Rožajama, isti je i upriličen u prostorijama Bošnjačkog vijeća Crne Gore.
Džudžević je iznio predlog da se razmotri status savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, budući da njihovo aktuelno rješenje ne definiše najpreciznije njihovu funkciju. Ostali učesnici sastanka pozdravili su njegovu sugestiju, te je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pošalje zajednički dopis prema relevantnim institucijama u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Domaćin narednog sastanka biće Srpski nacionalni savjet.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?