Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zajednički projekti Crne Gore i Italije za jači odgovor na bezbjednosne izazove

Objavljeno: 23.10.2018. 19:10 Autor: MUP
Crna Gora i Italija ostvaruju kvalitetnu saradnju u oblasti policijskih poslova, a zajednički IPA projekti koji se u kontinuitetu sprovode dodatno unapređuju kapacitete policija za borbu protiv organizovanog i svih oblika teškog kriminala, poručeno je sa današnjeg sastanka crnogorske delegacije koju su predvodili ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović i delegacije Republike Italije koju su činili ambasador Luka Zelioli i lider regionalnog projekta „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom BalkanuĐenaro Kapoluongo sa saradnicima.

MUPSagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom saradnje i iskazali očekivanje da će se kroz dalje aktivnosti dodatno unaprijediti sistem razmjene informacija i ojačati kapaciteti u predistražnim aktivnostima koje sprovodi policija prije podnošenja prijave tužilaštvu, a kroz obuke i razmjenu iskustava povećati kadrovska efikasnost za vođenje istraga naročito u oblastima poput međunarodne trgovine narkoticima, krijumčarenja oružja i stvaranja kriminalnih organizacija, te migracija i trgovine ljudima.

Sastanak je bio prilika ne samo da se sagledaju dosadašnji rezultati i nivo saradnje, već i razmotre nove inicijative u cilju jače regionale saradnje. S tim u vezi, sagovornici su izrazili podršku projektu „Sea Gate“, kako bi zemlje Jadrana zajednički pružile efikasan preventivni i represivni odgovor na kriminalne aktivnosti koje se događaju u morskim vodama.

Prilikom susreta potvrđena je i spremnost za što skoriju realizaciju Memoranduma o razumijevanju u oblasti migracija, kojim je predviđena i donacija patrolnih čamaca crnogorskoj policiji od strane italijanskih kolega.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?