Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za javnost povodom štajka pritvorenika

Objavljeno: 22.10.2018. 06:00 Autor: Ministarstvo pravde

Dana 22.10.2018. godine jedan broj pritvorenika koji su smješteni u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica stupili su u štrajk glađu kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem pritvorenika V. U.

S tim u vezi, obavještavamo javnost o sledećem:

Zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija je dostupna 24 časa dnevno. Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ista se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem.

Kad je u pitanju ostvarivanje prava na šetnju pritvorenika Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju.

Kada je u pitanju smještaj pritvorenika V. U. što je prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, za istaći je da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i pritvoreno lice V.U., koje je pod tim uslovima i smješteno u višekrevetnu prostoriju u kojoj je smješteno još jedno lice.

Na kraju obavještavamo javnost da je, prije stupanja u štrajk pritvorenika, u ventilacini otvor jedne od soba u kojoj su smještena pritvorena lica podmetnut požar. U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja. 

Sve nadležne službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija prema navedenoj situaciji odnijeće se profesionalno i prioritetno pratiti zdravstveno stanje pritvorenika koji učestvuju u štajku.      

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?