Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo: Susreti sa Berišom, Haradinajem i Tačijem

Objavljeno: 23.10.2018. 19:26 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas u Prištini sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, premijerom Republike Kosovo, Ramušom Haradinajem, i predsjednikom, Hašimom Tačijem.

Bošković i Beriša su istakli da ova posjeta predstavlja temelj budućeg unapređenja odbrambene saradnje Crne Gore i Kosova, ali i još jedan značajan indikator spremnosti da se zajedničkim naporima doprinese kontinuiranom razvoju dobrosusjedskih odnosa, kao i očuvanju stabilnosti i mira u cijelom regionu. 

mod

Bošković je poručio da je evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana ključ za stabilnost cijele Jugoistočne Evrope, zbog čega Crna Gora aktivno promoviše NATO politiku ''otvorenih vrata''.

On je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore, kao i obavezama koje proističu iz punopravnog članstva u NATO. 

Beriša se zahvalio na otvorenoj podršci Crne Gore evroatlantskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana, ukazujući i na veliki značaj spremnosti da iskustva iz procesa evroatlantskih integracija podijeli sa zemljama koje u njima vide svoju spoljnopolitičku perspektivu. 

Dva ministra su izrazili očekivanje da će se u narednom periodu otvoriti mogućnosti za značajnije participiranje pripadnika crnogorske manjine sa Kosova u Kosovskim bezbjednosim snagama.

Ministar Bošković se danas u odvojenim susretima sastao i sa premijerom i predsjednikom Republike Kosovo, Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem. Tokom sastanaka na najvišem nivou, razmijenjeni su stavovi o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama, pri čemu je posebno naglašena spremnost saradnje dvije zemlje u procesu evroatlantskih i evropskih integracija. 

mod

mod

Tokom oba susreta, naglašeno je da Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja. Istaknut je značaj nedavnog rješavanja pitanja demarkacije granice dvije zemlje, kako za razvoj i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, tako i za prosperitet građana obje države.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?