Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

40 miliona eura za osam projekata trilateralnog programa prekogranične saradnje

Objavljeno: 23.10.2018. 20:25 Autor: KEI
Zajednički odbor za nadgledanje trilateralnog programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru odobrio je danas u Tirani predloge osam tematskih projekata vrijednih više od 40 miliona eura, koji će se počev od naredne godine sprovoditi u ove tri države.

Ovi projekti će odgovoriti na postojeće ekonomske i društvene potrebe, a od posebnog značaja za Crnu Goru će biti obnova objekta starog zatvora u Kotoru i njegova adaptacija u centar za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, izgradnja Luke Virpazar, nabavka opreme za reagovanje u vanrednim situacijama i prevenciju katastrofa, kao i uvođenje novih tehnologija uzgoja i distribucije ostriga. Tematski projekti će se baviti unapređenjem turističke ponude kroz uvođenje novih digitalnih tehnologija, umrežavanjem i jačanjem malih i srednjih preduzeća, unapređenjem telemedicinskih usluga u oblasti kardiologije i poboljšanjem crnogorskog sistema vodosnabdijevanja.

KEI

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović istakla je da su očekivanja od rezultata tematskih projekata još veća u odnosnu na standardne, s obzirom na sredstva koja su opredijeljena za njih i veću uključenost krovnih institucija u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji. Izrazila je nadu da će tematski i strateški projekti biti prepoznati od strane Evropske komisije kao uspješna praksa i biti zastupljeniji u drugim programima prekogranične i transnacionalne saradnje u ovoj i narednoj finansijskoj perspektivi.

Glišević Đurović je istakla da se objavljivanje novog poziva očekuje u februaru 2019. i naglasila da se od organizacija i institucija očekuje da prepoznaju mogućnost sprovođenja projekata manjeg obima, što je novina u odnosu na prethodne pozive.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?