Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Radionice za farmere na temu unapređenja kvaliteta mlijeka sjutra u Beranama i Bijelom Polju

Objavljeno: 23.10.2018. 17:09 Autor: MPRR

Nakon Žabljaka i Ulcinja, obuka farmera na temu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim farmama biće nastavljena edukativnim radionicama u Beranama i Bijelom Polju.

Predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu Ministarstva poljoprivrede na radionici će govoriti o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka koje farmeri predaju mljekarama ili ga sami prerađuju, a sve u cilju podizanja svijesti o važnosti unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode.

Radionice će biti održane u srijedu, 24. oktobra, u Beranama u opštinskoj sali, sa početkom u 10,00h, a u Bijelom Polju, takođe u Sali Opštine, sa početkom u 12,30h.

Higijenski kvalitet mlijeka odnose se na broj bakterija i broj somatskih ćelija u mlijeku. Broj bakretija je pokazatelj higijene na farmi, higijene prilikom muže, i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, dok su somatske ćelije pokazatelj zdravstvenog stanja muznog grla. Kvalitet po ovom pitanju može se ostvariti samo uz striktno poštovanje osnovnih higijenskih uslova pri muži, sprovođenjem muže na propisan način i pravilnih postupaka sa mlijekom nakon muže.

Program obuke realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori i proizvodnju mlijeka prema EU kriterijumima.

Pozivamo sve proizvođače mlijeka da prisustvuju ovom događaju kako bi dalje unaprijedili kvalitet svog proizvoda.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?