Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Briselu: Države članice EU pozdravile napredak Crne Gore u vladavini prava

Objavljeno: 24.10.2018. 19:53 Autor: KEI
U Briselu je danas održan sastanak Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA), na temu ostvarenog napretka Crne Gore u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.
Crnogorsku delegaciju na sastanku je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a u radu sastanka su učestvovale članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić.

Najbolju potvrdu da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana živa, Unija će poslati kroz nastavak jasne i nedvosmislene političke, finansijske i tehničke podrške državama regiona. U tom smislu, za evropsku budućnost i stabilnost Crne Gore, važno je ubrzanje pristupnog procesa i nastavak vrednovanja individualnih postignuća, istakao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je naglasio punu posvećenost Crne Gore ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, te nastojanju da se, otvaranjem poglavlja 27 do kraja godine i dovršetkom posla na otvaranju poglavlja 8, intenzivira ukupna dinamika pregovora.

“Našu odlučnost da se uspostavi sistem vladavine prava potvrđuje činjenica da je do sada usvojeno ili izmenjeno oko 70 zakona u ovoj oblasti i da rad ključnih institucija, posebno Agencije za borbu protiv korupcije i Specijalnog državnog tužilaštva, daje opipljive rezultate na terenu, prvenstveno na polju suzbijanja korupcije na visokom nivou, zaplijene imovine, finansijskih istraga, zaplijenjenih droga i ilegalnih cigareta, kao i prvih rezultata u oblasti obrade pranja novca”, istakao je glavni pregovarač. On je, takođe, poručio da je Crna Gora potpuno posvećena poboljšanju standarda u oblasti slobode izražavanja i medija.

KEI

“Vlada Crne Gore je posvećena transformaciji društva s ciljem uspostavljanja evropskog sistema vrijednosti, snaženja vladavine prava i ekonomskog razvoja, zarad prosperiteta svojih građana”, poručio je Drljević.

Članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković- Drašković se u svom obraćanju posebno osvrnula na rezultate Uprave policije i Državnog tužilaštva u oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Istakla je da očekuje da će države članice prepoznati napredak koji je Crna Gora ostvarila, ne samo kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni okvir, već i bilans rezultata u svim oblastima koje obuhvataju ova dva poglavlja.

Predstavnici država članica EU su pohvalili ostvarene rezultate i prenijeli podršku za dalji napredak prema punopravnom članstvu u EU. Istaknuto je da je Crna Gora sprovela značajne reforme i ostvarila dobar napredak, što države članice treba da prepoznaju i, u skladu sa tim, ubrzaju proces pristupanja. Takođe je iznijeto očekivanje da će u narednom periodu fokus rada biti na bilansu rezultata.


SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?