Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade na Premijerskom satu: Svakoga ko otvoreno piše o problemima u društvu treba doživljavati kao partnera na zajedničkom zadatku da državu učinimo boljom i prosperitetnijom

Objavljeno: 24.10.2018. 21:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je u okviru Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika Gorana Danilovića, ponovio da ni Vlada, ni on kao njen predsjednik u okvirima svojih nadležnosti, neće dozvoliti da nijedan slučaj napada na novinare bude arhiviran bez konrektnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja.

Komentarišući dva konkretna slučaja koja su interesovala poslanika Danilovića - slučaj ubistva Duška Jovanovića i napad na Oliveru Lakić, premijer je naveo da je slučaj ubistva Duška Jovanovića zadobio određeno sudsko razrješenje, pri čemu je jedno lice osuđeno, a u policiji se i dalje preduzimaju radnje u cilju pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca. Povodom napada na Oliveru Lakić, kao što je javnost informisana, preduzete su sve zakonom propisane mjere i radnje, uključujući specijalne istražne metode, a kompletni spisi predmeta predati su i službenicima FBI, i Ministarstva pravde SAD na uvid, analizu i pružanje međunarodne policijske podrške.

„Iako u Vašem pitanju baš na tome insistirate, neprofesionalno je i suprotno pravilima istražnih procedura, da saopštavanjem bilo kakvih drugih informacija, posebno onih koje su u domenu rada Državnog tužilaštva, ugrožavamo proces za koji se nadam da je na dobrom tragu. Ako neko u ovom stadijumu istrage može da saopštava više detalja o prikupljenim saznanjima i dokazima, to je isključino nadležno Tužilaštvo, a nikako i ni u kom slučaju – premijer“ – istakao je predsjednik Vlade.

Naglasivši da ova pitanja nijesu samo u fokusu javnosti, kako se to ponavlja, već i pod punom pažnjom nadležnih institucija, premijer je poručio:

„Ali takođe želim da nakon ovog odgovora bude jasno i poslanicima i svakom građaninu – nemojte rezultate i odgovornost za rasvjetljavanje krivičnih djela tražiti samo na jednoj adresi – kod predsjednika Vlade ili Vlade. Ustavom i zakonom sva ovlašćenja i odgovornosti data su Državnom tužilaštvu, koje vodi istragu odnosno postupak od njegovog začetka do samog presuđenja kod Suda. Nadležno tužilaštvo daje policiji obavezjuće naloge i uputstva, i njegova uloga je rukovodeća i ključna“.

Naveo je da i Vlada gotovo svakog dana polaže račune za svoj rad Parlamentu i građanima, ali ne može i ne želi da preuzima odgovornost i za druge.

„Zato vas pozivam, gospodine Daniloviću, i Vaše kolege, da pozovete čelne ljude Državnog tužilaštva. Da oni, jednako kao i predsjednik Vlade, polože račune za svoj rad. Da ih pitate ovo što ste pitalli mene, ako treba uradite to svakog mjeseca, jer su oni prava adresa za cjelovitiji odgovor, kao što predsjednik Vlade je ovdje svakog mjeseca“ – rekao je premijer.

Vlada je, kako je istakao, učinila dosta na polju bezbjednosti novinara i stvaranja slobodnog ambijenta za rad sa jasnim ciljem stvaranja medijske scene koja će davati suštinski doprinos razvoju crnogorskog društva.

„I da jednom stavimo tačku na navodnu, odnosno fingiranu netrpeljivost Vlade i pojedinih medija ili pojedinaca. Svakoga ko otvoreno piše o problemima u crnogorskom društvu, ko ukazuje na propuste u radu državnih organa, ko pronalazi istinu ma koliko ona nekome bila neprijatna – treba da ga doživljavamo kao partnera na zajedničkom zadatku da državu učinimo boljom i prosperitetnijom“ – poručio je predsjednik Marković i pozvao sve poslanike, i društvene aktere iz medijske sfere i van nje, da zajednički teže ambijentu u kojem neće biti prostora za nerazumijevanje uloge medija.

Komentarišući navode poslanika Danilovića u nastavku diskusije, premijer je istakao da mu je žao što je jedna ovako važna tema spuštena na nedopustiv nivo komunikacije i karikiranja i naglasio:

„Svi u ovoj zemlji moramo da se probudimo, da svi na drugačiji način moramo da razmišljamo o problemima koje imamo i da bez obzira na ulogu i poziciju u državi, svi jednaku odgovornost imamo da ova država bude najbolja u svrhu naših očekivanja i stremljenja.“

Istakao je i da je saradnja saradnja vlasti potreba Crne Gore kako bi se, pored ostalog, osigurala bezbjednost građana i pronalaženje članova organovanih kriminalnih grupa, na čijem pronalaženju se konstantno radi.

„Vidite li da ih pronalazimo. Pronalazimo ih tamo gdje su mislili da nikad nećemo doći do njih. I još će biti takvih pronalazaka. Veoma brzo i veoma snažno“ – poručio je predsjednik Vlade.


Transkript odgovora predsjednika Vlade Duška Markovića na pitanja šefova poslaničkih klubova u okviru Premijerskog sata (word)


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?