Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Generalni direktor Petrušić na konferenciji: Zdravstveni turizam - Put u podizanje konkurentnosti turističkog proizvoda

Objavljeno: 24.10.2018. 22:18 Autor: Ministarstvo nauke
Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Ministarstva nauke, dr Darko Petrušić učestovao je na dvodnevnoj, 7. Međunarodnoj konferenciji pod nazivom: ZDRAVSTVENI TURIZAM – Put u podizanje konkurentnosti turističkog proizvoda, koja je održana 22. i 23. oktobra 2018. godine, u hotelu Splendid u Budva, u organizaciji Medical SPA Asocijacija Crne Gore u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Crne Gore i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Generalni direktor Petrušić bio je panelista u okviru dvije sesije i to: »Zdravstveni turizam kao strateška grana turističkog razvoja – uloga lokalne i državne administracije u organizaciji i promociji« i »Održivi i zdravstveni turizam kao dio procesa preduzetničkog otkrivanja (EDP) ''S3 - Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost«.

U okviru prve sesije, on je posebno istakao značaj razvoja zdravstvenog turizma za Crnu Goru kao i važnost valorizacije postojećih prirodnih resursa i stvaranje kadrovske osnove iz ove oblasti. Na drugom panelu prezentovao je dosadašnje rezultate na izradi Strategije pametne specijalizacije kao krovne nacionalne strategije koja ima za cilj jda poveća konkurentnost ekonomije zemlje i regiona, koncentrišući resurse znanja i povezujući ih s ograničenim brojem prioriteta. Takođe, značajan cilj strategije ovoga tipa je da se maksimalno iskoriste komparativne prednosti zemalje kroz podsticanje istraživanja i inovacija i na taj način doprinese rastu i ukupnom napretku.

Konferencija Zdravstveni turizam - Put u podizanje konkurentnosti turističkog proizvoda imala je za cilj da otvori tematiku nove zdravstvene infrastrukture Crne Gore kao nezaobilaznog preduslova za percipiranje Crne Gore kao “zdravstveno sigurne” destinacije ali i kao atraktivne destinacije zdravstvenog turizma na karti Evrope i svijeta.

Konferencija je okupila ugledne domaće i inostrane stručnjake, operativce i konsultante iz područja medicine i turizma, predstavnike hotelijerske i wellness industrije, koji su zajednički pokušali da odgovoriti na ključna pitanja o fazama razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i regionu.
Dragocjeno iskustvo domaćih predavača i gostiju iz inostranstva učesnici su imali priliku čuti kroz indvidiualna izlaganja i panel diskusije tematski podijeljene u tri osnovne cjeline - lječilišni turizam, medicinski turizam i medicinski wellness. Skup je, kao i ranijih godina, ponudio dijalog, diskusiju i rješenja za izazove vezane za investicije u zdravstvenom turizmu, dajući jedinstvenu platformu za razmjenu iskustava o glavnim učesnicima zaslužnim za rast ovog tržišta.


MINISTARSTVO NAUKE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?