Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković na konferenciji PKCG: Crna Gora je obavila veliki posao u integracionom procesu, ući ćemo u EU prije 2025. ili baš 2025.

Objavljeno: 25.10.2018. 18:35 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću



Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je danas da je Crna Gora dosadašnjim procesom evropske integracije odradila najteži dio posla, da zatvaranje pregovaračkih poglavlja predstavlja lakši dio integracionog procesa i da će naša zemlja svakako ući u Evropsku uniju prije 2025. ili upravo 2025. godine.

„U proteklih trideset godina evropska perspektiva Zapadnog Balkana nikada nije bila izvjesnija i Balkan nikada nije bio u boljoj poziciji. To ne znači da nijesmo izloženi rizicima. Nestabilnosti dolaze kao rezultat različitih procesa na globalnoj sceni. Veoma brzo narastanje protekcionizma i populističkih ideja, ali i onoga štp imamo na ekonomskom planu – tenzije između velikih ekonomija kao što su Kina, SAD pa i sama EU. U okviru toga Balkan sprovodi svoju evropsku agendu i zemlje pojedinačno, a Crna Gora i Srbija su najdalje odmakle na tom putu. Pitanje je da li smo uspješni? Imamo ozbiljan i veliki rezultat jer ovo nije tehnički proces. Otvaranje poglavlja je suštinski proces promjena u zemlji i društvu u svakom smislu. Dakle radeći na otvaranju poglavlja mi radimo na promjenama u društvu koje nas vode boljoj perspektivi. Crna Gora ne trči trku sa rokom svog učlanjenja. Mi mislimo da je trebalo brže, ali to ne zavisi od nas. Mi ovaj proces posmatramo kao priliku da uzmemo u posjed evropske vrijednosti. Naša evropska perspektiva nije cilj radi članstva u EU nego radi naših evropskih vrijednosti. Što se rokova tiče za nas će proces zatvaranja poglavlja biti lakši od prvog. Bićemo u Evropskoj uniji prije 2025. a možda baš 2025. godine“ – rekao je predsjednik Marković na početku panela „Ekonomska i evropska perspektiva Balkana“ na kojem je nastupio zajedno sa premijerom Republike Kosovo Ramušom Haradinajem i potpredsjednicima vlada Republike Srbije Rasimom Ljajićem i Republike Makedonije Kočom Angjuševim. Panel je vodio novinar austrijske državne televizij ORF Kristijan Veršuc, odličan poznavalac našeg regiona.

Neke vlade regiona uvode barijere

Odgovarajući na pitanje moderatora šta su prepreke bržem i kvalitetnijem napretku regiona Zapadnog Balkana predsjednik Marković je rekao da najveću prepreku predstavljaju upravo države regiona i to konkretno pojedine vlade odnosno premijeri jer se ponašaju suprotno preuzetim obaveza ma.

„Berlinski proces je počeo kao diplomatska inicijativa. Danas u sadržaju i duhu ima uglavnom ekonomska pitanja. ... Kroz Berlinski proces smo došlo do važnog dokumenta – Akcionog plana koji treba da obezbijedi implemetnaciju povezivnaja. Potpisali smo ga u Trstu – mi premijeri šet zemalja. Da budem potpuno otvoren ovdje među prijatelima i kolegama: Nijesmo odgovorili toj obavezi do kraja. Moramo da promijenimo način ponašanja u Regionu, moramo kad preuzmemo obavezu da je i ispunimo. To treba da bude naš standard. Na to ne treba niko od naših partnera da nas podjeća. A nijesu sve Vlade posmatrale proces na isti način. Mi imamo iz te agende povezivanja i Akcionog plana tačne zadatke prevazilažejna ekonomskih barijera i administrativnih ograničenja. A onda u jeku tih naših aktivnosti, a da ne govorim o potrebama naših ekonomija, mi se ponašamo različito: neke zemlje uvode takse na uvoz poljoprivrivrednih proiozvoda. Crna Gora i na ovom primjeru pokazuje punu odgovornost i mislim da smo zenmlja koja je do detalja ispunila obaveze iz agende povezivanja odnosno Akcionog plana“ – rekao je premijer.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Marković je ocijenio da su sve države regiona iz Berlinskog procesa već do sada ostvarile određene koristi pri čemu je Crna Gora, iako najmanja ekonomija, povukla najviše novca. Predsjednik Vlade Crne Gore je odgovor na ovo pitanje završio ocjenom da je na Balikanu najvažnija stabilnost. „Moramo očuvati postojeći nivo stabilnosti da bi ekonomija dobila na prilici“ – rekao je premijer Marković posebno istakavši da digitalna ekonomija pruža našem regionu ogromne šanse da brže prevazilazimo teškoće i nadoknađujemo zaostalost za razvijenim dijelom Evrope. „Digitalna ekonomija je ekonomska budućnsoti koja će nam dati brze rezultate i izdići nas iz nivoa prosječnosti“ – rekao je predsjednik Marković.

Sanja Damjanović prezentirala projekat Instituta

Na konferenciji je ministarka nauke Sanja Damjanović prezentirala projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije.

Predsjednik Marković je podsjetio da je ideju već podržala najveća naučna institucija u Evropi – CERN, i ocijenio da je riječ o projektu koji bi mogao doprinijeti daljem naučnom napretku regiona i posebno zadržavanju mladih obrazovanih ljudi.

Konferenciju „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“, koju organizuje Privredna komora Crne Gore (PKCG) otvorili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?