Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Državni sekretar Pejanović: Mediji da budu saveznik države u borbi protiv radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma

Objavljeno: 25.10.2018. 20:14 Autor: MUP
Crna Gora aktivno radi na kreiranju modela saradnje sa medijima, svjesna uloge koju imaju u suzbijanju radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović otvarajući Regionalnu radionicu za novinare iz zemalja Zapadnog Balkana o izvještavanju o temama koje se odnose na terorizam i nasilni ekstremizam, koja se danas održava u Budvi.

Izvještavanje o temama koje se odnose na radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam je vrlo komleksno pitanje, uzimajući u obzir činjenicu da teroristička propaganda upravo ima za cilj da medije koji informišu javno mnjenje o ovim temama iskoristi za širenje straha i nesigurnosti, privlačenje i ohrabrivanje pristalica, simpatizera i aktivista, naveo je Pejanović, dodajući da upravo od medijske spoznaje opasnosti zavisi da li će biti alatka za širenje ideja negativnih po društvo ili će biti saveznik države u borbi protiv ovih pojava.

Državni sekretar Pejanović je istakao da je, nakon raspada ISIL-a, aktuelan “online džihad” i plasiranje tzv. mekih online mjera, bez vizuelno nasilnog sadržaja, kao i prenošenje indirektnih informacija, koje se u prvi mah ne čine kao negativne, te je u tom smislu neophodno ojačati međusobnu komunikaciju i saradnju kako bi se dao adekvatan odgovor medija na ove sadržaje.

Odgovornost medija je velika, oni moraju razumjeti ovaj fenomen, birati riječi i predstaviti stvari onakvim kakve jesu”, saopštio je državni sekretar Pejanović. Takođe je istakao da mediji moraju voditi računa o senzacionalizmu, kvalifikovanju određenih djela koja nijesu kao takva potvrđena, a posebnu pažnju je potrebno posvetiti javnim nastupima odgovornih osoba koje određenim izjavama mogu doprinijeti da izvještavanja odu u pogrešnom pravcu.

Crna Gora će i dalje, kroz aktivnosti Nacionalnog međuresorskog operativnog tima za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma, raditi na iznalaženju najboljih načina saradnje sa medijskom zajednicom, kako bi preventivno djelovali i spriječili širenje ovih prijetnji, koje za posljedicu mogu imati veliki broj žrtava, urušavanje demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i stabilnosti društva, zaključio je državni sekretar.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?