Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podrška lokalnih politika u oblasti poboljšanja kvaliteta života vulnerabilnih grupa u našem društvu

Objavljeno: 24.10.2018. 20:56 Autor: PR služba

mmpPotpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u borbi protiv diskriminacije ranjivih društvenih grupa, jedinice lokalne samouprave Rožaje, Andrijevica i Gusinje pridružile su se grupi crnogorskih opština koje će aktivnije raditi na unaprijeđenju položaja i kvaliteta života vulnerabilnih grupa u našem društvu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka konstatovao je pomenutom prilikom da je neophodna saradnja gradskih uprava i Ministarstva mmpu sprovođenju nacionalnih politika na lokalnom nivou.

Cilj potpisanog Sporazuma jeste obezbjeđivanje poštovanja prava svakog lica bez obzira na bilo koje lično svojstvo, rodni identitet i bilo koju drugu posebnost, zabranu diskriminacije, kao i promovisanje jednakosti.

Nacionalna LGBTI politika prava ostvaruje značajne rezultate, do kraja godine u planu je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, te novog strateškog dokumenta za naredni petogodišnji period za unaprijeđenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori.

 Donošenjem zakpomenutog Zakona, rekao je ministar, Crna Gora će biti jedina država u regionu koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji koja je pravno omogućila istopolnim zajednicama da se registruju.

Memorandumom su definisani oblici dalje saradnje u realizaciji aktivnosti na unapređenju položaja i zaštite LGBT populacije kroz međusobne konsultacije, razmjenu informacija i preduzimanje drugih zajedničkih mjera i aktivnosti radi uspostavljanja tolerantnog okruženja prema LGBT osobama u lokalnoj zajednici.

Kada je riječ o demokratskom kapacitetu stepena tolerancije našeg društva po pitanju ranjivih grupa, konstatovano je da Crna Gora u značajnoj mjeri poštuje i uvažava različitosti u svom društvu.

Na sastancima koje ministar Zenka održao sa predsjednikom Opštine Rožaje Ejupom Nurkovićem, te predsjednikom opštine Andrijevica Srđanom Mašovićem i predsjednicom opštine Gusinje Anelom Čekić, ocijenjeno je kako je i u daljem periodu neophodno nastaviti  rad na unaprijeđenju poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda svih naših građana jednako. Crna Gora je pokazala u prethodnom periodu ozbiljnost i odlučnost u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja, a poštovanje temeljnih ljudskih prava svih njenih građana je jedan od njenih prioriteta.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?