Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Crna Gora je primjer uspjeha evropske politike u jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 26.10.2018. 00:00 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Evropska unija ima istorijsku šansu da, kroz brže pridruživanje zemalja Jugoistočne Evrope koje poštuju i afirmišu evropske civilizacijske vrijednosti, utemelji jedinstveni model trajnog mira i prosperiteta na čitavom evropskom tlu, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom izlaganja na Kran Montana forumu danas u Ženevi.

U obraćanju na specijalnom događaju posvećenom regionalnoj stabilnosti u Evropi, organizovanom u okviru Kran Montana foruma, u kojem je učestvovalo više desetina aktuelnih i bivših šefova država i vlada, kao i veliki broj lidera globalnih kompanija, potpredsjednik je izrazio uvjerenje da će novo proširenje na evropski jugoistok u bliskoj budućnosti dati snažan međunarodni kredibilitet vrijednostima i politikama Evropske unije i ojačati njenu globalnu konkurentnost.

“Crna Gora je primjer uspjeha evropske politike u Jugoistočnoj Evropi. Od kada smo, prije 12 godina, obnovili državnu nezavisnost i krenuli putem evropskog i evroatlantskog razvoja, vrijednost naše ekonomije je udvostručena i danas bilježimo stope ekonomskog rasta koje su među najvećim u Evropi. Istovremeno, aktivno doprinostimo međunarodnom miru i bezbjednosti kroz članstvo u NATO i pouzdan smo oslonac i promoter evropskih vrijednosti i pravila u Jugoistočnoj Evropi” saopštio je Pažin.

Potpredsjednik je naglasio da današnja kompleksna društveno-politička i bezbjednosna slika Evrope i svijeta traži od evropskih lidera i građana veliku mudrost i odlučnost u izgradnji globalne konkurentnosti Evropske unije, ne samo kao ekonomske sile, već i kao progresivne civilizacijske ideje.

Ukazao je da Evropska unija, kao jedinstveni nadnacionalni projekat mira i prosperiteta, mora na globalnoj sceni aktivno i agilno zastupati i afirmisati svoje vrijednosti i dostignuća, i ne smije dozvoliti da se retrogradne i opasne ideologije nacionalizma, izolacionizma i ekstremizma nametnu kao legitiman alternativni model evropskom i globalnom razvoju.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?