Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

MJU: Bez prethodne provjere, svoje podatke ne ostavljati olako na društvenim mrežama

Objavljeno: 27.10.2018. 20:30 Autor: MJU
Povodom učestalih prevara na internetu i društvenim mrežama, pojave velikog lažnih stranica na društvenim mrežama poznatih trgovačkih lanaca, banaka  i drugih poznatih kompanija s lažnim nagradnim igrama, Ministarstvo javne uprave apeluje na građane da bez prethodne provjere, svoje podatke ne ostavljaju olako na stranicama na društvenim mrežama.  

Ovom prilikom skrećemo pažnju građanima da ne nasjedaju na objave na društvenim mrežama o dobitku na nagradnim igrama i sličnim oblicima lake zarade novca, kao i da što bolje zaštite svoje profile. Svi koji učestvuju u ovakvim nagradnim igrama postanu ‘dobitnici’, nakon čega vlasnici lažnih stranica traže da građani pošalju svoje slike, sliku lične karte, te ostave podatke o svojoj adresi i broju telefona.

Ukoliko niste sigurni da li se radi o stvarnoj nagradnoj igri ili o prevari, najbolje je da posjetite zvanične sajtove firmi, kao i da iste kontaktirate putem zvaničnih telefona.

Kada korisnici ipak pošalju lične podatke napadačima, šteta je već učinjena, stoga smatramo da je važno da se građani informišu  po pitanju bezbjednog korišćenja interneta. Na  sajtu http://www.cirt.me/biblioteka/dokumenti postoje Smjernice za bezbjednost i zaštitu informacija u sajber prostoru.

Ukoliko građani budu predmet krivičnog djela prevare, savjet je da to prijave Upravi policije.

Građani moraju biti upoznati da se ovakvi i slični vidovi prevara putem interneta koriste se za prikupljanje ličnih podataka pomoću kojih napadači kradu identitet korisnika, koji se kasnije može iskoristiti za razne malverzacije uključujući i krađu novca preko interneta.
 
MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?