Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prepoznajući potencijal mladih preduzetnika realizuju se brojne mjere finansijske i nefinasijske podrške preduzetništvu mladih

Objavljeno: 26.10.2018. 16:45 Autor: Ministarstvo ekonomije
“Nastavićemo sa praksom stimulisanja projekata koji imaju za cilj podsticanje kreativnosti mladih, afirmaciju preduzetništva i smanjenje nezaposlenosti sa željom da na najbolji način utičemo na stvaranje preduzetničkog društva i time unaprijedimo ekonomsku poziciju Crne Gore” kazao je Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije na konferenciji koja je održana danas pod nazivom “II Nacionalni forum za zapošljavanje mladih”.

Brze tehnološke promjene traže osposobljenu radnu snagu, koja se može brzo prilagođavati novim zahtjevima, a mala i srednja preduzeća su često upravo ta u kojima se otvaraju nova radna mjesta u Crnoj Gori. Malim i srednjim preduzećima obično trebaju maldi ljudi koji vladaju većim skupom vještina i koji, ukoliko se ukaže potreba, mogu obavljati više timskih uloga.

Pored gospodina Babica, na prvoj tematskoj sesiji “ Uslovi za razvoj preduzetništva u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na mlade preduzetnike”, govorili su i NJ/E Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Prof. Dr. Miomir Andjić, samostalni savjetnik za opšte obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Svetlana Krgović, koordinatorka programa za samozapošljavanje i Sandra Rakočević, izvršna direktorka ADP- Zid.

Babić je kazao da je preduzetništvo mladih okosnica dva veoma važna strateška dokumenta koji su u nadležnosti Ministarstva ekonomije, a to su Strategija za cjeloživotno preduzetničko učenje 2015-2019 i Strategija razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori 2018-2022. godine.

“Unaprjeđenje motivacije i znanja mladih o preduzetništvu i pokretanju sopstvenog biznisa, kao i razvoj preduzetničke kulture u Crnoj Gori i unapređenje poslovnog ambijenta, u značajnoj mjeri mogu doprinijeti ubrzanju ekonomskog razvoja, na čemu svi treba vrijedno da radimo i da damo svoj maksimalni doprinos”, zaključio je generalni direktor Radosav Babić. 

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ADP Zid, Zavoda za zapošljavanje, Unije mladih preduzetnika, Ministarstva ekonomije, Ministarstva prosvjete, kao i mladi preduzetnici.


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?