Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović: Crna Gora kroz koordinirane aktivnosti nastavlja da doprinosi suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, trgovine i zloupotrebe lakog i malokalibarskog naoružanja

Objavljeno: 29.10.2018. 19:26 Autor: MUP
Crna Gora će nastaviti da učestvuje u regionalnim projektima koji imaju za cilj rješavanje problema nedozvoljenog posjedovanja, trgovine, transformacije ili reaktivacije oružja, i u tom smislu, posebno cijeni podršku koju joj u kontinuitetu pruža Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, poručio je državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović, otvarajući Regionalnu radionicu o Vodiču najboljih praksi u deaktivaciji lakog i malokalibarskog naoružanja.

Državni sekretar Pejanović je istakao da Crna Gora ima dobar normativni okvir u ovoj oblasti, a u prethodnom periodu je dala značajan doprinos kroz ispunjavanje obaveza proisteklih iz međunarodnih dokumenata koji tretiraju ovu problematiku, posebno istakavši novu Direktivu o vatrenom oružju koja otežava ilegalnu nabavku vatrenog oružja i doprinosi boljem praćenju vatrenog oružja u legalnom posjedu.

Ukazao je na značaj intenziviranja saradnje sa nacionalnim stručnjacima u ovoj oblasti, u pravcu usvajanja standarda koji će doprinijeti smanjenju mogućnosti da oružje u legalnom posjedu dođe u ruke kriminalcima i teroristima. Državni sekretar Pejanović je dodao da je potrebno nastaviti sa pooštravanjem pravila za deaktivaciju ili onesposobljavanje vatrenog oružja, kako bi se osiguralo njegovo trajno onesposobljavanje.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Maris Davije, pohvalila je dosadašnje napore koje Crna Gora preduzima na planu suzbijanja nedozvoljenog posjedovanja, trgovine i deaktivacije lakog i malokalibarskog naoružanja i municije i istakla da će Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju nastaviti da podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj jačanje bezbjednosti građana i cjelokupne zajednice.

Zajednički je iskazano očekivanje da će današnja radionica, kroz diskusiju i razmjenu iskustava i najboljih praksi doprinijeti boljem razumijevanju pitanja deaktivacije oružja, naročito u kontekstu povezanosti sa prijetnjama od terorizma i organizovanog kriminala.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?