Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić u Parlamentu odgovarao na poslanička pitanja: Kompromisa nema, još snažnije protiv kriminala

Objavljeno: 26.10.2018. 21:00 Autor: MUP
Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna i rezultat je predanog rada organa koji čine bezbjednosno obavještajni sektor, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić odgovarajući na poslanička pitanja u crnogorskom Parlamentu.

„Tačno je da je u prethodnom periodu bilo događaja i slučajeva koji su narušavali tu sliku, ali su nas upravo te situacije podsticale da se još energičnije suprotstavimo svakom obliku ugrožavanja bezbjednosti građana“, istakao je ministar.

On je naveo da je prošle i ove godine otkriven značajan broj dilerskih mreža, zaplijenjeno sedam tona opojnih droga i procesuirano 40 osoba označenih kao organizatori ili članovi organizovanih kriminalnih grupa. Ministar je takođe istakao da je došlo i do smanjenja krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, te da je u prvih devet mjeseci rasvijetljeno 72 procenta krivičnih djela i 61 krivično djelo iz prethodnog perioda, naglasivši da su MUP i Uprava policije u ovim aktivnostima imali i podršku građana, koji su pomagali u otkrivanju skrovišta kriminalaca i zaštiti javnog reda i mira, što je i jedan od razloga zašto je dalje jačanje povjerenja i saradnje sa građanima jedan od prioriteta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Ovo je, dakle, potvrda da se kriminalcima ne isplati činjenje krivičnih djela na području jedne države i sakrivanje na teritoriji druge, jer ćemo preduzimati sve što je u našoj nadležnosti na njihovom lociranju i hapšenju, gdje god se nalazili. Sve ove aktivnosti sprovedene su uz punu posvećenost, požrtvovanost i profesionalan rad službenika koji su u određenom trenutku pokrivali najodgovornije funkcije u policiji. Novo rukovodstvo, sa novim kadrovskim rješenjima, je nastavilo još jače i još efikasnije da se suprotstavlja svim oblicima kriminala“, kazao je ministar Nuhodžić dodajući da će MUP i Uprava policije u ovoj borbi biti istrajni i da će zajedno sa drugim nadležnim organima uložiti maksimalne napore da svi kriminalci budu iza rešetaka.

„Kompromisa nema. Idemo do kraja – da privedemo pravdi sve one koji su organizatori ili izvršioci krivičnih djela”, poručio je ministar.

U ostvarenju ovog cilja naročita pažnja biće posvećena razvoju i unapređenju kadrova, kroz stručne obuke i savršavanja, a naročito mladih ljudi.

NULTA TOLERANCIJA PREMA SVAKOJ VRSTI NASILJA

Skupština Crne GoreMinistar Nuhodžić je rekao da je vršnjačko nasilje problem sa kojim se svi zajedno moramo boriti, težeći izgradnji društva koje će imati nultu toleranciju na nasilje svake vrste, pa i ove, jer ćemo samo tako imati zdravo i bezbjedno okruženje za našu djecu.

„U proteklih devet mjeseci 2018. godine, policija je evidentirala 51 slučaj vršnjačkog nasilja u kojem je 71 maloljetnik napao 56 vršnjaka“
, kazao je ministar i podsjetio na kontinuirano sprovođenje aktivnosti na prevenciji i na kampanje u ovoj oblasti, ali i dodao da se bez obzira na sve do sada učinjeno mora još više zajednički raditi na prevenciji nasilja.

„Jedna od tih je projekat Ministarstvo unutrašnjih poslova će realizovati sa Ministarstvom prosvjete, a riječ je o edukaciji djece u vrtićima i školama o vršnjačkom nasilju, zaštiti od droga i alkohola, opasnosti na društvnim mrežama, Takođe, planiramo da sa Udruženjem Roditelji potpišemo Memorandum o saradnji, kojim će se dati doprinos suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama“
, naveo je ministar, izrazivši uvjerenje da će ovi projekti dati rezultate u godinama koje su pred nama, da ćemo imati trend pada vršnjačkog nasilja.

„Ono što je važno jeste da radimo zajedno, da udružimo snage. Svako od nas mora da bude dio rješenja, kako bi se na vrijeme moglo reagovati i prevenirati svako agresivno ponašanje, prije nego dođe do neželjenih posljedica po našu djecu“
, poručio je ministar Nuhodžić.


MODERNIZACIJA GRANIČNIH PRELAZA U SKLADU SA EU STANDARDIMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da ulaže sve raspoložive administrativne i finansijske kapacitete kako bi se dostigli standardi izgrađenosti graničnih prelaza, tehničke opremljenosti i obučenosti Granične policije, poručio je ministar Nuhodžić odgovorajući na poslaničko pitanje.

„U ovom trenutku, naš prioritetni zadatak je da obezbijedimo funkcionalnost i mobilnost na postojećim graničnim prelazima, da stvorimo uslove kojima će biti olakšan promet robe i putnika, u pravcu valorizacije resursa i boljeg života građana
“, kazao je ministar i ocijenio da postoji prostor za dalju modernizaciju graničnih prelaza i bolju tehničku opremljenost.

Ministar je podsjetio da su u ovoj godini realizovane značajne aktivnosti, shodno preuzetim obavezama iz Strategije za integrisano upravljanje granicom i Šengenskog akcionog plana, poput pripreme projektne dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju graničnih prelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići i otvaranja rekonstruisanog graničnog prelaza Božaj – Hani i Hotit, finansiranog od strane Evropske unije.

„Kroz mehanizam direktne budžetske podrške u iznosu od oko 4 miliona eura, implementirana je savremena tehnologija kojom se ubrzavaju procedure vršenja graničnih provjera, ali i značajno poboljšava bezbjednost državne granice“
, kazao je ministar navodeći između ostalog da je za tu svrhu izvršena nabavka kompjutera sa pristupom policijskim bazama podataka, čitača putnih dokumenata, setova za provjeru dokumenata i druge specijalističke opreme, te instaliran video nadzor i kamere za očitavanje registarskih tablica.

Ove i druge aktivnosti preduzimaju se u cilju usklađivanja sa evropskim sistemom nadzora spoljnih granica (EUROSUR), što je, ujedno, i mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24, objasnio je ministar Nuhodžić. On je kazao da će se u susret narednoj turističkoj sezoni, na najprometnijim graničnim prelazima instalirati dodatna oprema i dodatne kontrolne kabine na saobraćajnim trakama, a u narednom periodu, kako je naveo ministar, planira se i otvaranje novih graničnih prelaza.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?