Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Direktori crnogorske i italijanske policije dogovorili konkretnu saradnju u borbi protiv OKG

Objavljeno: 30.10.2018. 15:45 Autor: UP
Direktor Uprave policije Veselin Veljović i Šef Nacionalne policije Republike Italije Franko Gabrijeli sastali su se juče u Brindiziju i razgovarali o jačanju i intenziviranju saradnje policija Crne Gore i Italije, sa fokusom na sprovođenje zajedničkih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala, brzoj razmjeni operativnih informacija o međunarodno traženim licima iz organizovanih kriminalnih grupa i rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova.

Jedan od aktuelnih izazova je i efikasno upravljanje pitanjem ilegalnih migracija, te su stoga direktori Veljović i Gabrijeli danas potpisali „Memorandum o razumijevanju o jačanju saradnje u oblastima upravljanju granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru“.

Dugogodišnja uspješna saradnje policija Crne Gore i Italije je na izuzetnom nivou i odvija se na principu dnevne komunikacije. Dva direktora su ocijenila da je upravo princip te vrste koordinacije rezultirao zajedničkom akcijom crnogorske i italijanske policije u kojoj je nedavno u italijanskim teritorijalnim vodama zaplijenjeno 20 tona hašiša i u kojoj je lišeno slobode 11 lica iz kriminalnog miljea.

Policija Italije pruža značajnu podršku policiji Crne Gore u procesu ispunjavanja pregovaračkih obaveza iz policijske nadležnosti na planu evropskih integracija. U cilju jačanja policijskih kapaciteta, italijanski eksperti u kontinuitetu doprinose realizaciji obuka, stručnog usavršavanja i usvajanja savremenih znanja i vještina crnogorskih policijskih službenika, na čemu im je crnogorska policija zahvalna.

Obuke službenika crnogorske policije u Italiji će se nastaviti, a crnogorske policijske službenike će uskoro u Italiji obučavati kolege iz Finansijske policije (Guardia di Finanza) za upravljanje specijalizovanim plovilima za priobalno patroliranje, budući da će italijanska policija donirati našoj policiji dva plovila za ovu svrhu i obezbijediti tehničku podršku i pomoć, što je i predviđeno i potpisanim Memorandumom.

Direktor je razgovarao o sprovođenju konkretnih policijskih aktivnosti i sa komandantom Finansijske policije Regije Pulja Vitom Augelijem.

Partnerska saradnja crnogorske i italijanske policije potvrđena je i angažovanjem italijanskih policijskih službenika na crnogorskom primorju tokom ljetnje turističke sezone, u cilju razmjene informacija i iskustava kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti.

Direktori Veljović i Gabrijeli dogovorili su sastanke operativnih službi kriminalističkih policija Crne Gore i Italije radi realizacije konkretnih zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala međunarodnog karaktera.

Gabrijeli je potvrdio spremnost Italije za uspostavljanje efikasnije saradnje u odnosu na brzu razmjenu informacija, kao i planiranje i sprovođenje zajedničkih istražnih radnji.

Veljović se sastao i sa Italijanskim javnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma za Zapadni Balkan, Mikelom Del Pretom, i razgovarao o modalitetima unaprjeđenja saradnje.

Danas Direktor Veljović sa državnim sekretarom MUP-a i nacionalnim koordinatorom za NATO Draganom Pejanovićem u Brindiziju učestvuje na regionalnoj Ministarskoj konferenciji u okviru IPA projekta 2017 „Suprotstavljanje teškom kriminalu na Zapadnom Balkanu“.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?