Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razmjena iskustava u oblasti turizma između Crne Gore i Republike Slovenije kao važan aspekt buduće saradnje

Objavljeno: 30.10.2018. 19:27 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Slovenačka iskustva u turizmu, posebno u dijelu ruralnog turizma, digitalnih platformi i regulisanja privatnog smještaja, veoma su korisna za razvoj ove privredne grane u Crnoj Gori, istaknuto je na sastanku predstavnika resornih institucija dvije zemlje u Ljubljani.

Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore koju su činili državni sekretar Damir Davidović i generalna direktorka Olivera Brajović i delegacije Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije koju je predvodila državna sekretarka Eva Štravs Podlogar, razgovarali su i o najoptimalnijem zakonodavnom okviru.

Predstavnici Slovenačke delegacije su govorili o svojim iskustvma na putu unapređenja u sektoru tuirzma, Strategiji za održivi rast turizma u Sloveniji u periodu 2017-2021, te konkretno o temeljnim uslovima za razvoj turizma koji su tim aktom postavljeni.

Prepoznavši pozitivna iskustva slovenačkih kolega u sektoru turizma, ali i napore koje resorno Ministarstvo u Crnoj Gori ulaže u unapređenje u ovom sektoru, te konkretno u kreiranje turističkog proizvoda zaključeno je da ima dovoljno prostora za buduću saradnju. Dogovoreno je u načelu da će se u narednom periodu raditi na razmjeni iskustava te pružanje pomoći kroz TAIEX i druge modele podrške i to u oblasti zakonodavnog okvira, ali i pripreme strateških smjernica za pojedinačne oblike turizma gdje posebno mjesto ima ruralni turizam koji je u Sloveniji na veoma zavidnom nivou razvoja.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?