Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Državni sekretar Pejanović na konferenciji u Brindiziju: Saradnja na očuvanju bezbjednosti ključ regionalnog prosperiteta

Objavljeno: 30.10.2018. 20:17 Autor: MUP
Poruka snažne podrške Republike Italije zemljama Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija poslata je danas sa ministarske konferencije, koja je održana u Brindiziju u organizaciji italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a u okviru regionalnog projekta IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“.

MUPZemlje – korisnice projekta - Albanija, Kosovo, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora saglasile su se da treba dalje jačati regionalnu i međunarodnu saradnju, a posebno je ukazano na značaj blagovremene i ažurne razmjene informacija i dalji razvoj institucionalnih kapaciteta za borbu protiv svih oblika kriminala, naročito teškog kriminala.

Konstatujući dobru bilateralnu saradnju Republike Italije sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i kvalitetnu saradnju kroz različite projekte, državni sekretar MUP-a Italije Stefano Kandijani izrazio je uvjerenje da će kroz konkretni projekat IPA 2017 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“ dodatno biti unaprijeđeni kapaciteti nadležnih organa u zemljama Zapadnog Balkana za vođenje finansijskih istraga, suprotstavljanje ilegalnim migracijama i krijumčarenju migranata, sa akcentom na intenzivniju razmjenu informacija i podršku operativnom radu na aktuelnim policijskim predmetima.

Govoreći na ministarskoj konferenciji ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, državni sekretar Dragan Pejanović je poručio da je borba protiv teškog kriminala prioritet u radu Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova i iskazao jasnu opredijeljenost na jačanju regionalne, ali i saradnje sa međunarodnim organizacijama, kako bi se postigli mjerljivi rezultati u ovoj oblasti.

U regionalnom kontekstu, kako je kazao državni sekretar Pejanović, Crna Gora ostvaruje aktivnu ulogu kroz rad u okviru međunarodnih mehanizama i regionalnih inicijativa, a naročito kroz zajedničke timove za suzbijanje prekograničnog kriminala, te zajedničke patrole sa susjednim državama i dinamično partnerstvo na razvoju institucionalnih kapaciteta.

MUPIzrazivši uvjerenje da će realizacija projekta IPA 2017 dati konkretan doprinos borbi protiv teškog kriminala, državni sekretar Pejanović poručio je da je očuvanje bezbjednosti i jačanje stabilnosti regiona ključni zajednički cilj Crnoj Gori i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, a istovremeno i preduslov za ostvarivanje ekonomskog, demokratskog i opšteg društvenog napretka. Na konferenciji u Brindiziju pored državnog sekretara Pejanovića učešće je uzeo i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Na marginama današnje konferencije državni sekretar Pejanović susreo se sa državnim sekretarom MUP-a Republike Italije Stefanom Kandijanijem. Ovom prilikom potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje i istaknut značaj zajedničkih projekata koji imaju za cilj da pruže podršku MUP-u i Upravi policije u borbi protiv svih oblika kriminala. Sagovornici su konstatovali da regionalni projekti poput ovog IPA projekta značajno doprinose jačanju saradnje među policijskim službama i prepoznavanju regiona Zapadnog Balkana kao značajnog partnera u borbi protiv teškog kriminala.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?